Info

SEVERNA OBILAZNICA ujedinila odbornike, tranzit kroz Kragujevac postaće prošlost

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Petak, 17 09 2021

Skupština grada usvojila je na današnjoj sednici planski strateški dokument koji će omogućiti da se preduzmu sve potrebne mere i aktivnosti vezane za izgradnju Severne obilaznice. Severna obilaznica oko Kragujevca je projekat od nacionalnog značaja. Kad bude završen, vozila koja se iz pravca Batočine kreću ka Čačku, Kraljevu ili Užicu neće morati da prolaze kroz Kragujevac. Sav tranzit biće preusmeren ka Severnoj obilaznici.

Vrednost radova na Severnoj obilaznici, dugoj ukupno 22 kilometra je 155 miliona evra. Gradnja ove brze saobraćajnice treba da počne krajem ove ili početkom naredne godine, a ranije je najavljeno da će je graditi domaće firme. 

Projektovana brzina je 100 kilometara na sat. Planirane su dve plus dve trake. Saobraćaj koji bude išao iz pravca Batočine ka Kraljevu i Čačku - u roku od dvadesetak minuta će proći oko Kragujevca i biće na drugoj strani.

Nova moderna brza saobraćajnica biće signal za investitore da vredi ulagati u Kragujevac i Šumadiju.

Kada se pristupalo projektovanju trase Severne obilaznice, odlučeno je da taj potez bude nešto širi i to otvara nove industrijske zone, nove prostore i za stambeno-industrijske, poslovne i druge namene.

Kada sve bude završeno, gradske ulice biće rasterećene tranzitnog i teškog saobraćaja, a Kragujevčani će brže i lakše putovati, pošto se Severna obilaznica spaja sa najavljenim Gružanskim koridorom.

Na taj način grad postaje čvorište svih najbitnijih srpskih saobraćajnica.

Da je izgradnja Severne obilaznice dobra stvar za Kragujevac i Šumadiju, te značajna za celu Srbiju, činjenica je koja je ujedinila i vlast i opoziciju.

Milan Urošević (SPO) istakao je kako ovaj projekat demantuje stalne navode kako država i državni putevi zaobilaze Kragujevac.