InfoFoto: kragujevac.rs

SG: Uvećan osnovni kapital "Vodovoda" i "Šumadije", sredstva za zapošljavanje, novi direktor "Solidarnosti"...

Autor: InfoKG
15:00 | Ponedeljak, 25 05 2020

Na prvoj ovogodišnjoj sednici Skupštine grada, na kojoj je za svega dva sata rezmatrano 14. tačaka, doneta je odluka o uvećanju osnovnog kapitala javno komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ i  “Šumadija“, usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu i za te namene je iz budžeta opredeljeno devet miliona dinara.  Pored toga, usvojena je i izmena Statuta Centra za obrazovanje, a na taj način je i zvanično Dečje odmaralište na Kopaoniku stavljeno u njegovu nadležnost. Na sednici nije bilo veće rasprave odbornika vlasti i opozcije, sporečkali su se na početku sednice oko kvoruma, a potom i oko Dečjeg odmarališta na Kopaoniku.  

Redovna sednica Skupštine grada, 31. po redu, počela je tako što je odbornik Milan Urošević ukazao na to da u sali nema dovoljno odbornika, odnosno da nema kvoruma za rad. Međutim, predsednik lokalnog parlamenta Miroslav Petrašinović, nakon brojanja, rekao je da je prisutno 44 odbornika od 78, pa je zasedanje i počelo i to na ivici kvoruma. 

Odbornici su raspravljali o 14. tačaka dnevnog reda i sve su to završili za oko dva sata, pa će ova sednica ostati upamćena kao jedna od najkraćih. 

Odbornici su usvojili odluku o uvećanju osnovnog kapitala javno komunalnih preduzeća “Vodovod i kanalizacija“ i “Šumadija“, a data je i saglasnost “Šumadiji” za nabavku mehanizacije. 

Usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja za ovu godinu i za te namene je iz budžeta opredeljeno devet miliona dinara. Naime, za realizaciju četiri mere aktivne politike zapošljavanja u 2020. godini, kroz koje bi trebalo 71 lice da dođe do posla, grad Kragujevac i ovdašnja filijala Nacionalne službe za zapošljavanje opredelili su ukupno 16,3 miliona dinara. Opširnije ovde: Posao za 71 lice: Za mere aktivne politike zapošljavanja NSZ i grad obezbedili 16,3 miliona.

Na sednici je izmena Statuta Centra za obrazovanje izazvala raspravu odbornika vlasti i opozicije i na kraju je usvojena. Na ovaj način, Dečje odmaralište na Kopaoniku stavljeno u nadležnost Centra za obrazovanje, koji će organizovati boravka dece predškolskog, školskog i srednjoškolskog uzrasta sa teritorije grada Kragujevca u ovom rekreativnom centru.

Odbornici su usvojili i Program kontrole zdravstvene bezbednosti hrane sa gradskih tržnica, koji će biti sproveden sa Institutom za javno zdravlje, kako bi na osnovu uzorkovanja, kontrole i ispitivanja hrane koja se prodaje na gradskim pijacama garantovali njenu bezbednu upotrebu. 

Usvojen je i Program očuvanja oralnog zdravlja dece predškolskog i školskog uzrasta na teritoriji grada Kragujevca. 

Programom, čiji je nosilac Institut za javno zdravlje, minimalno će biti obuhvaćeno 300 predškolaca i 800 dece školskog uzrasta, kao i vaspitači i prosvetni radnici od kojih se očekuje da utiču na formiranje zdravih stilova života i dobrih higijenskih navika kod dece”, saopšteno je iz Skupštine grada.

Odbornici su razmatrali i dali saglasnost na programe poslovanja i finansijske planove ustanova kulture i sportskih privrednih društva. Na sednici je za vršioca dužnosti direktora Centra za socijalni rad „Solidarnost“ imenovan Vladan Jovanović diplomirani socijalni radnik, koji je istovremeno podneo ostavku na mesto odbornika u gradskoj skupštini. Mandat je dodeljen Mirjani Vujanić – Šigi sa izborne liste “Veroljub Verko Stevanović – Zajedno za Šumadiju”. 

U radu gradskog parlamenta od danas učestvuje i novoformirana odbornička grupa „Svi na ovu stranu“  čiji je šef Milan Urošević.