InfoFoto: Arhiva

“Sloga” podnela KRIVIČNU PRIJAVU protiv direktora “Energetike”

Autor: InfoKG
10:00 | Ponedeljak, 15 01 2024

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” su Osnovnom javnom tužilaštvu u Kragujevcu podneli krivičnu prijavu protiv direktora Energetike Kragujevac, Andreje Ilića, zato što je, kako su saopštili, kao odgovorno lice, svesno kršio zakonske propise, sprečavajući i onemogućavajući rad Sindikata Sloga Energetika Kragujevac.

"Suprotno zakonskim propisima, Ilić nije izdao Rešenje niti je zakazao sastanak povodom utvrđivanja reprezentativnosti sindikata 'Sloga' u tom preduzeću, što je suprotno članu 228 stav 2 Zakona o radu. Takođe, nije obaveštavao sindikat o ekonomskim i radno-socijalnim pitanjima od značaja za položaj zaposlenih, nije obezbedio tehničke i prostorne uslove za rad sindikata, kao ni pristup podacima i informacijama neophodnim za obavljanje osnovnih sindikalnih aktivnosti.

Ovim postupkom je svesno izvršio krivično delo sprečavanja političkog, sindikalnog i drugog udruživanja i delovanja iz člana 152 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Neverovatno je da, uprkos činjenici da Sindikat “Sloga” u Energetici Kragujevac ispunjava potrebne uslove sa dovoljnim brojem članova za reprezentativnost, poslodavac zanemaruje proces njihovog priznavanja. Ovo ignorisanje od strane poslodavca nastavlja se čak i nakon što je održan mirni spor uz medijaciju Agencije za mirno rešavanje radnih sporova, gde je potpisan dokument kojim se obavezuje na utvrđivanje reprezentativnosti u roku od mesec dana, čime je sindikat onemogućen da učestvuje u kolektivnim pregovorima, pitanju tehnoloških viškova, i razjašnjenju pitanja oko sumnjivog poslovanja.

Verujemo da je problem ometanja rada sindikata “Sloga” u Energetici političke i lične prirode direktora i poslovodstva, jer je sindikat više puta upozoravao da je Energetika pravila velike milionske gubitke, da je sve u vezi sa poslovanjem netransparentno, a da ceh plaćaju građani Kragujevca koji koriste veoma skupe usluge grejanja i zaposleni u tom preduzeću, koji, pored strepnje od otkaza kao tehnološki višak zbog nagomilanih gubitaka, moraju da idu na skupove podrške Aleksandru Vučiću i aktuelnoj vladajućoj većini. Podsećamo da je 4. jula, prošle godine, petoro radnika dobilo otkaz, zato što su odbili da idu na skup podrške Aleksandru Vučiću, koji je SNS organizovao 26. maja prošle godine u Beogradu.

Posebno je značajno istaći da ova situacija ne samo da šteti pravima zaposlenih u Energetici Kragujevac, već i širi zabrinutost među sindikatima i radnicima u drugim preduzećima, podstičući strah od sličnih praksi u celoj zemlji", navodi se u saopštenju Udruženih sindikata Srbije “Sloga”.