InfoFoto: Arhiva - Printscreen - TV Prva

Štrajkači u Fiat plastic-u tužiće menadžement zbog neisplaćenih prazničnih bonusa

Autor: InfoKG
13:30 | Petak, 14 01 2022

Generalni štrajk u kompaniji “Fiat plastic” nastavljen je od jutros, piše Danas. Zahtevi štrajkača su nepromenjeni od februra prošle godine, da im se regres vrati na prethodno stanje i bude vezan za visinu prosečne plate u Srbiji i da za neradne dane dobijaju 65 posto od zarade.

Takođe, uslov svih uslova štrajkača Fiat plastic-a je da se mašine, koje je menadžemnt izmestio tokom štrajka u druge delove kompanije, vrate u njihove proizvodne pogone.

Zbog neisplaćivanja prazničnog bonusa radnicima koji su u štrajku, po rečima Zorana Miljkovića, predsednika Štrajkačkog odbora Fiat plastic-a njihovi pravni zastupnici će podneti tužbe protiv menadžementa kompanije Fiat u Srbiji.

Do polovine februara naši advokati će u ime svakog oštećenog radnika podneti po dve tužbe. Prvu zbog diskriminicaje radnika koji su učestvovali u štrajku, a drugu za naknadu štete zbog neisplaćenih bonusa za praznik”, kaže za „Danas” Miljković.

Po njemu, kao i mišljenji pravnih zastupnika radnika koji će tužiti kompaniju, naplaćena šteta biće višestruko veća nego da su radnici Fiat plastic-a, koji su bili u štrajku, dobili bonus za nedavne praznike koji im je sledaovao. 

Po okončanju tog procesa očekujemo da kompletan menadžment Fiata u Srbiji podnese ostavku jer će tada svima i zvanično biti jasno da oni svesno rade protiv radnika i krše zakone naše zemlje”, zaključuje Miljković.

Da podsetimo, štrajk radnika kragujevačke kompanije Fiat plastic, narednog meseca ući će u drugu godinu od kada su obustavili rad zbog isplate regresa i nadonkade za neradne dane. 

Izvor: Danas