Info

Stručnjak spinalne hirurgije iz Francuske operiše u KC Kragujevac, naši lekari usvajaju mini-invazivnu metodu

Autor: Jovana Mladenović
14:20 | Utorak, 18 06 2019

Stručnjak iz oblasti spinalne hirurgije iz Francuske, prof. dr Šarl Kort, ortoped Univerzitetskog kliničkog centra Bisetre iz Pariza, boravi u Kragujevcu, gde operiše sa lekarima Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra, što je za njih, pre svega, značajan vid edukacije i usvajanja inovativnih metoda hirurgije kičme. Sa ovdašnjim kolegama izvršiće pet operacija.

Klinički centar Bisetre jedan je od najvećih u Francuskoj i najveći u samom Parizu. Prof. dr Šarl Kort je šef ortopedskog i traumatološkog odeljenja u Univerzitetskom kliničkom centru Bisetre, gde je razvio mini-invazivnu hirurgiju kičme. U svetskim okvirima gost iz Francuske je jedan od autorieta kada je reč o tretiranju raka kostiju. 

Ova saradnja nastavak je trogodišnjeg projekta u okviru kog su podelili iskustva sa kragujevačkim kolegama i vršili operativne zahvate vrhunski hirurzi ortopedi iz Španije, prof. dr Norbert Ventura i prof. dr Havier Sančez Perez Grues. Na krilima te saradnje obavljeno je više od 40 operacija koje su, prema rečima direktora Kliničkog centra Predsaga Sazdanovića, Republičkom zdravstvenom fondu uštedele četiri miliona evra, jer pacijenti nisu išli u inostranstvo na lečenje. 

Ovakve saadnje, koje će se, kako je u planu, proširiti i na kliničke centre iz drugih zemalja, imaju tri osnovna cilja - da se pacijenti iz cele Srbije leče u Kragujevcu, da se srpski lekari što više edukuju i da se naprave uštede u Fondu.

Naši lekari i gost iz Francske obaviće ukupno pet operacija nad pacijentima sa traumama kičme i sa degenerativnim promenama na kičmenom stubu. Tim zahvatima ovdašnji ortopedi usavršavaju tehnike u oblasti spinalne hirurgije i usvajaju mini-invazivnu hirurgiju kičme koju je sa svojim timom razvio prof. dr Šarl Kort. Ona omogućava da pacijenti već nakon dva do tri dana posle operacije budu pušteni kući i da mogu normalno da obavljaju svakodnevne aktivnosti. Značajna je, pored brzine oporavka, i zbog toga što dolazi do manje gubitaka krvi i značajno smanjuje mogućnost infekcija.

Gost iz Francuske se, kako kaže, u Kragujevcu oseća gotovo kao kod kuće jer je veoma zadovoljan standardima koje je zatekao u ovdašnjem Kliničkom centru: "Ovde sam zatekao međunarodne standarde i dobre profesionalce svih specijalizacija sa kojima sam došao u kontakt, a ne samo među hirurzima ortopedije. Zbog visokog nivoa njihovih sposobnosti osećam se gotovo kao da radim kod kuće. Siguran sam da će nove tehnike koje sam im pokazao veoma brzo da usvoje i izvode ih kao sandardne metode lečenja ovde". 

U toku sledeće nedelje u Kragujevac će ponovo doći i španski hirurg prof. dr Havier Sančez Perez Grues.