InfoFoto: srbija.gov.rs

UBLAŽAVANJE MERA za sprečavanje širenja COVID-a: Šta je sve novo, šta počinje da radi i pod kojim uslovima

Autor: Jovana Mladenović
11:00 | Utorak, 21 04 2020

Vlada Republike Srbije donela je na jučerašnjoj sednici, u skladu sa epidemiološkom situacijom i mišljenjem struke, odluke u vezi sa ublažavanjem određenih mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

- Građani stariji od 65 godina moći će da utorkom, petkom i nedeljom izlaze u šetnju u trajanju od pola sata koje odaberu u periodu od 18 časova do jedan sat iza ponoći, najviše 600 metara od mesta stanovanja.

- Od danas dozvoljen je rad poslodavcima iz oblasti pružanja usluga, poput automehaničarskih i vulkanizerskih radnji, obućara, krojača, hemijskih čišćenja, škola za obuku vozača, kao i poslodavcima iz oblasti trgovine na malo – knjižarama, trgovcima motornim vozilima, biciklima, nautikom, tehničkom robom, građevinskim materijalom.

- Zelene pijace (na otvorenom i zatvorenom prostoru) od danas su ponovo otvorene, uz obaveznu primenu svih mera zaštite. Opširnije ovde: OTVARAJU SE PIJACE, u Kragujevcu ipak ne sve

- Vlada poziva poslodavce u oblasti građevinarstva (visokogradnja i niskogradnja) da od danas nastave rad u punom kapacitetu.

Svi poslodavci su u obavezi da radnicima obezbede zaštitna sredstva (maske, rukavice i dezinfekciona sredstva) i rad se mora obavljati uz poštovanje socijalne distance.

Poslodavci su dužni da izrade poseban plan mera rada tokom vanrednog stanja, dok su zaposleni u obavezi da to poštuju.

Rad u objektima i delatnostima kojima je to od danas dozvoljeno može obavljati isključivo uz poštovanje svih mera zaštite i korišćenje sredstava za dezinfekciju i zaštitnih sredstava – maski i rukavica.

- Oni koji i dalje nisu u mogućnosti da nastave sa radom su objekti čiji rad podrazumeva okupljanje velikog broja ljudi, poput radnji različitih delatnosti koje se nalaze u tržnim centrima.

- Takođe, rad i dalje nije dozvoljen u delatnostima koje podrazumevaju blizak fizički kontakt, tako da frizerski saloni, saloni za negu lepote, teretane i fitnes centri i dalje ostaju zatvoreni.