Info

Ugovor za 10 projekata: Spajanje Šumarica i Stanova, Košutnjački vis, Kružni tok u Daničićevoj, saobraćajnice u Sušici i na Aerodormu...

Autor: Jovana Mladenović
10:00 | Utorak, 16 06 2020

U narednih 12 meseci u Kragujevcu bi trebalo da bude realizovano deset projekata u oblasti putne infrastrukture, vrednosti 7,7 miliona evra, zahvaljujući tome što je Preduzeće za puteve prošlo na međunarodnom tenderu, odnosno, sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj, te je sa Gradadom juče potpisan i ugovor. Predviđeno je spajanje naselja Šumarice i Stanovo, rad na saobraćajnici Košutnjački vis i na nekoliko ulica koje Aerodrom i Sušicu spajaju sa ulicom Slobode od Žitoprodukta pored Druge gimnazije i škole Toza Dragović. Predviđeno je i proširenje Daničićeve, uz novi bulevar za kružnim tokom

Unarednih 12 meseci u Kragujevcu će zahvaljujući sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj biti realizovano deset projekata u oblasti putne infrastrukture, vrednosti 7,7 miliona evra sa PDV-om. To su juče potpisivanjem ugovora ozvaničili gradonačelnik Radomir Nikolić i Ljubiša Živković, direktor Preduzeća za puteve, koje je ovaj posao dobilo na međunarodnom tenderu.

Među projektima je spajanje naselja Šumarice i Stanovo ulicom Dragojla Dudića i toje bio najzahtevniji projekat kada je reč o imovinsko–pravnim odnosima.

Radiće se i saobraćajnica Košutnjački vis, koja predstavlja sponu Južne obilaznice sa naseljem Bresnica. Južna obilaznica biće povezana i sa Ilićevom tako da će građani koji žive u tom delu grada moći brže da stignu do centra, izbegavajući pružni prelaz i saobraćajne gužve kod hale Jezero.

Pored toga, radiće se se i nekoliko saobraćajnica koje Aerodrom i Sušicu povezuju sa ulicom Slobode, duž Sušičkog potoka, od Žitoprodukta pored Druge kragujevačke gimnazije i škole Toza Dragović, poznatije kao ŠUP, do ulice Save Kovačević. 

Predviđeno je i proširenje Daničićeve ulice u četiri trake. Potpuno novi bulevar koji sa kružnim tokom na mestu današnje pumpe u Erdogliji, kod ambulante broj 5, ide kroz rub Kasarne i deo dvorišta Doma vojske i izbija na Lepenički bulevar.

Rok za završetak radova je 12 meseci i očekujemo da radove realizujemo u previđenom roku, rekao je Živković koji je tom prilikom najavio početak radova u Stambenom bloku Voja Radić u sredu 17. juna.

Iako je EBRD gradu odobrio kredit još pre tri godine, trebalo je dosta vremena da se pripremi kompletna dokumentacija, jer je reč o zahtevnim projektima. Morali smo da rešimo imovinske odnose na trasama kojima će ulice proći, da sagledamo kompletnu situaciju sa dinamičkim saobraćajem i kakve su tendencije za naredni period. Shvatili smo da je neophodno da rasteretimo određene raskrsnice, pre svega kod Medicinske škole i novim saobraćajnicama preusmerimo saobraćaj na druge pravce, rekao je Nikolić.