InfoFoto: kg.ac.rs

Univerzitet u Kragujevcu: Gutmanu Svetosavska nagrada za životno delo, 15 najboljih studenata dobilo stipendije

Autor: Branko Vukašinović
13:10 | Ponedeljak, 28 01 2019

Na Svetosavskoj akademiji kragujevačkog Univerziteta dodeljena je Svetosavska nagrade za životno delo profesoru emeritus Ivanu Gutmanu, dok je 15 najboljih studenata sa 12 fakulteta dobilo stipendije.  

Univerzitet u Kragujevcu je povodom obeležavanja Svetog Save organizovao prigodnu svečanost u Univerzitetskoj galeriji. Tom prilkom, Univerzitet u Kragujevcu je po treći put dodelio Svetosavsku nagradu za životno delo, o kojoj je odluku doneo Senat Univerziteta u Kragujevcu. Ovogodišnji dobitnik nagrade za životno delo je profesor emeritus Ivan Gutman, a nagradu mu je uručio rektor Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Nenad Filipović.

Ovo je za mene najveća počast koju sam doživeo na ovom Univerzitetu. Ova nagrada ne pripada samo meni, već i celom Prirodno-matematičkom fakultetu. Za to postoje dva razloga. Prvo više od 40 godina kolege sa PMF-a su mi davale podršku za ovo što ja radim i ovo je način da im se zahvalim. Postoji još jedan razlog da se ova nagrada pripiše mom fakultetu, ja sam je dobio kao istaknuti pojedinac sa tog fakulteta, međutim, na PMF-u postoji i jedan drugi veliki broj pojedinaca koji su u nauci postigli značajne rezultate, koji su u svetu poznati i priznati, ali u gradu Kragujevcu se za njih skoro i ne zna. Ima još uspešnih naučnika na Prirodno-matematičkom fakultetu na koje se ovde ne obraća pažnja. Koristim ovu priliku da na njih skrenem pažnju, da zamolim rukovodstvo Univerziteta da se malo obrati pažnja i na te druge, malđe kolege, da se vidi šta oni rade i da ne čekaju da rade preko 40 godina na fakultetu pa da tek dobiju neko priznanje”, izjavio je Gutman. 

Na svečanosti su uručene stipendije najboljim studentima sa 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. Stipendije je dobilo ukupno 15 studenata, a među njima su po dva sa Filološko-umetničkog, Ekonomskog i Prirodno-matematičkog fakulteta. Ugovore o dodeli stipendija najbolјim studentima uručila je upravitelј Fondacije za stipendiranje najbolјih studenata Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Snežana Soković. Stipendijama su nagrađeni Tamara Subotić, Marina Ljubisavljević, Žaklina Ljubisavljević, Dunja Simović, Marko Todorović, Emina Ćorović, Aleksandar Ćirić, Tamara Šajkić, Žarko  Popović, Aleksandra Milosavljević, Nemanja  Vučićević, Danijel  Obradović, Aleksandra  Hasanović, Viktorija Zdravković i Mina Veličković.

U ime nagrađenih studenata, prisutnima se obratila Emina Ćorović, koja je istakla da je ova stipendija veliko priznanje za sav dosadašnji uspeh i velika motivacija da u akademskom i profesionalnom radu ubuduće budu još bolji, kao i da je veliki podstrek generacijama koje dolaze.   

Na svečanosti je Svetosavsku besedu govorio Đorđe Radovanović, asistent sa Katedre za srpsku književnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu. U muzičkom delu programa nastupili su Nina Lazendić i Predrag Kačavenda, uz klavirsku pratnju Darije Damijanović, dok su u književnom delu programa nastupili studenti germanistike sa Filološko-umetničkog fakulteta.

Svečanosti u Univerzitetskoj galeriji prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, profesori, saradnici i studenti Univerziteta u Kragujevcu, kao i mnogobrojni gosti. Inače, Sveti Sava je prvi put u Srbiji obeležen kao školska slava na Liceju Knjaževstva Serbskog, prvoj visokoškolskoj instituciji u modernoj Srbiji, na čijim temeljima je nastao i Univerzitet u Kragujevcu. 

Izvor: Univerzitet u Kragujevcu

Galerija slika