InfoFoto: kg.ac.rs

Univerzitet u Kragujevcu obeležio 43 godine postojanja (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
12:00 | Sreda, 22 05 2019

Uvođenje novih studijskih programa, nastavak izgradnje Centara izvrsnosti i otvaranje Legata Nikole Koke Jankovića samo su neke od aktivnosti koje će Univerzitet u Kragujevcu realizovati tokom ove godine. To je poručeno sa svečane akademije održane u zgradi Rektorata povodom obeležavanja krsne slave, Svetog apostola i jevanđelistu Jovana Bogoslova, i 43 godine postojanja Univerziteta u Kragujevcu. 

Univerzitet u Kragujevcu obeležio je krsnu slavu, Sveti apostol i jevanđelista Jovan Bogoslov, sečenjem slavskog kolača, kome je prisustvovao Episkop  šumadijski Jovan. Svečana akademija povodom 43 godine postojanja ovdšanjeg Univerziteta otvorena je intoniranjem akademske himne Gaudeamus igitur u izvođenju mešovitog hora studenata Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, pod dirigentskom palicom profesora Katarine Stanković. Na svečanosti je rektor, Nenad Filipović, naglasio da Univerzitet u Kragujevcu, sa 12 fakulteta koji su u njegovom sastavu, ima nezamenjivu ulogu u formiranju obrazovane elite u našoj zemlji u svim oblastima života i rada, od nauke, preko zdravstva, obrazovanja, kulture do privrede, uključujući razvoj kreativnosti, inovacija, novih tehnologija, produktivnosti i rada.

Naša prevashodna namera je da sva tri nivoa studiranja treba kontinuirano reformisati u pravcu njihovog osavremenjivanja i podizanja njihovog kvaliteta. U tom smislu rukovodstvo Univerziteta u Kragujevcu je pružalo i pružaće svu neophodnu podršku fakultetima u cilju akreditacije novih studijskih programa, a posebno u oblastima koje se tek razvijaju na Univerzitetu. U narednom periodu ćemo insistirati da se proces permanentne reforme postojećih studijskih programa i razvoj novih, odvija uz neposredno učešće studenata i poslodavaca, kroz formiranje Saveta poslodavaca. Takođe, podržaćemo veće korišćenje metodologije i tehnologija e-učenja kao dopunu tradicionalnom učenju, kroz razvoj studijskih programa koji se izvode paralelno i studijskih programa koji se realizuju samo kao studije na daljinu, uključujući njihove upotrebe za kontinuirano obrazovanje i doživotno učenje. Univerzitet u Kragujevcu je konkurisao i za novi master program iz oblasti informacionih tehnologija i očekujemo već od oktobra upis novih studenata na ovaj atraktivan studijski program gde su angažovane najpoznatije firme iz oblasti IT za obavljanje prakse i 10 renomiranih stručnjaka iz ove oblasti kao gostujući profesori i predavači iz privrede. Pored toga, od strateškog je značaja da stalno i uporno jačamo i unapređujemo međunarodnu saradnju. Konstantni razvoj obrazovanja i naučnoistraživačkog rada na temelju održivosti, kako u nacionalnom akademskom okruženju, tako i  stabilna pozicija na međunarodnoj naučnoj sceni, dva su osnovna pravca razvoja i kriterijuma na našem Univerzitetu", rekao je rektor Nenad Filipović. 

Prema Filipovićevim rečima, uskoro će biti otvoren Legat akademskog vajara Nikole Koke Jankovića, u čijem delu će biti smeštene kancelarije Centra za naučnoistraživački rad Srpske akademije nauka i umetnosti i Univerziteta u Kragujevcu, a biće nastavljena i izgradnja Centara izvrsnosti. Podsetio je i da je su ove godine po 12. put dodeljene stipendije najboljim studentima Univerziteta u kragujevcu, kao i da su uručeni ključevi više od 80 stanova maldim istraživačima.  

U umetničkom delu programa glumci Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Krstović, Isidora Rajković i Zdravko Maletić, izveli su dramski prikaz pod nazivom "Milost tvoja Gospode neka me prati sve dane života mojega". Program su upotpunili studenti Filološko-umetničkog fakulteta Mina Cvetković (flauta), Marko Marković (oboa), Mladen Milošević (harmonika), kao i profesor Vojislav Spasić sa horom Akademsko vokalno instrumentalnog ansambla “Arhangeli”.

Svečanosti povodom obeležavanja Dana Univerziteta u Kragujevcu, pored mnogobrojnih zvanica, prisustvovali su i predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, grada Kragujevca, rektori univerziteta iz zemlje i inostranstva, kao i dekani, profesori i studenti fakulteta kragujevačkog Univerziteta.

Galerija slika