Info

Univerzitet u Kragujevcu poništio 22 diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 25 03 2021

Univerzitet u Kragujevcu poništio je 22 diplome medicinskim sestrama koje je izdao Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu studentima iz Hrvatske, potvrđeno je RTS-u na Univerzitetu u Kragujevcu.

To su medicinske sestre, koje su nastavu pohađale u Puli, na studijskom programu za strukovne studije medicinskih sestara koji su izvodili Univerzitet u Zenici i Evropski centar za mir i razvoj. Studije nisu bile legalne, jer je zabranilo Ministarstvo prosvete Republike Hrvatske.

Posle zabrane izvođenja nastave u Puli, studenti prelaze na Fakultet medicinskih nauka u Kragujevcu i upisuju treću godinu studija, bez nostrifikovanja uverenja o prethodno položenim ispitima.

Studije su se odvijale u periodu od 2011, a sporne dilome su izdate 2014. godine.

Inače, Evropski centar za mir i razvoj, kako nam je potvrđeno na kragujevačkom Univerzitetu, nema dozvolu za rad, niti akreditaciju za izvođenje studijskih programa u Srbiji.

Generalni sekretar Univerziteta u Kragujevcu, Marko Lukić, kaže za RTS da su u proceduri provere još 22 osobe koje su završile iste studije.

"U narednom periodu očekujemo odluku i po osnovu njihovih dipoloma. Pored strukovnih sestara, poništena je i jedna doktorska disertacija, takođe po osnovu studijskog programa koji je nelegalno izvođen u Republici Hrvatskoj, i u proceduri provere je 15 doktorskih disertacija za lica sa područja Kosova i Metohije i Republike Makedonije za koja postoji sumnja, da su stekli diplome na Univerzitetu u Kragujevcu, bez upisa na prethodne studijske programe i bez dozvole za rad za njihovo izvođenje", kaže Lukić.

Svu dokumentaciju oko spornih diploma, Univerzitet u Kragujevcu predao je policiji radi preduzimanja daljih radnji. 

Izvor: RTS