InfoFoto: Arhiva

Upravni sud PONIŠTIO REŠENJE Ministarstva prosvete O ARSENIJEVIĆEVOJ SMENI sa funkcije rektora Univerziteta

Autor: Branko Vukašinović
13:00 | Četvrtak, 06 08 2020

Presudom Upravnog suda u Kragujevcu poništeno je rešenje Ministarstva nauke, prosvete i tehnološkog razvoja kojim je Nebojša Arsenijević razrešen dužnosti rektora Univerziteta u Kragujevcu. To je za InfoKG potvrdio i sam Arsenijević i naglasio da ovo nije njegova pobeda, nego univerzitetske javnosti.

Kragujevački Upravi sud doneo je presudu kojom se tužba bivšeg rektora ovdašnjeg Univerziteta Nebojša Arsenijevića uvažava i poništava se rešenje Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predmet vraća nadležnom organu na ponovno odlučivanje. 

U presudi se navodi da je tužilac Nebojša Arsenijević “osporio zakonitost rešenja tuženog organa, jer u postupku donošenja rešenja nije postupljeno po pravilima postupka i činjenično stanje je netačno utvrđeno”.

Zbunjen sam i iznenađen. Lično se osećam umorno, bespotrebno sam ponižavan i razvlačen po novinama i hteli su od mene da naprave nešto što nisam. Odluka Ministarstva prosvete je bila nelegalna, kao što je samim tim i mandat sadašnjeg rektora. Nisam očekivao da će Upravni sud doneti takvu odluku i svaka čast tim ljudima. Ovo nije moja pobeda, nego pobeda univerzitetske javnosti. Ovo je poruka studentima i nastavnicima u Srbiji da nema zastrašivanja i prekoračenja. Sledeći korak koji treba da se desi je da se raspišu novi izbori od saveta do rektora Univerziteta, a ja se neću kandidovati”, izjavio je za InfoKG Nebojša Arsenijević.

Prof. dr Nebojša Arsenijević je 4. juna 2018. smenjen sa mesta rektora Univerziteta u Kragujevcu, a rešenje je potpisao ministar prosvete Mladen Šarčević. Odmah nakon toga smenjeni rektor podneo je tužbu Upravnom sudu.