Info

Uvećava se stopa poreza na imovinu

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 24 11 2020

Ukoliko odbornici Skupštine grada na sednici, koja je zakazana za predstojeći petak, usvoje predlog Gradskog veća, stopa poreza na imovinu biće uvećana sa 0,30 na 0,40 odsto.

Stopa poreza na imovinu biće uvećana sa 0,30 na 0,40 odsto, a razlog za to je potreba da se poveća učešće poreza na imovinu, kao izvornog prihoda, u ukupnim prihodima budžeta grada. Povećanjem stope poreza na imovinu na nepokretnosti poreskog obveznika koji ne vodi poslovne knjige, osim na zemljištu na 0,40 posto, grad Kragujevac bi se izjednačio sa većinom ostalih gradova u Srbiji.

Cilj donošenja ove odluke je da se poresko opterećenje ravnomerno i postepeno rasporedi na sve građane i pravna lica i da se disparitet između stope poreza na imovinu pravnih lica i fizičkih eliminiše.

Pred odbornicima Skupštine grada naći će se i predlog Odluke o određivanju naziva ulicama i zaseocima u naseljenim mestima, kako bi se okončao postupak ažuriranja Adresnog registra. S obzirom na to da je za određen broj ulica, čiji je naziv određen Odlukom 1. novembra prošle godine, uočeno da već postoji naziv, ranije određen rešenjima Skupštine grada, potrebno je izvršiti izmene naziva tim ulicama.

Ulici broj 35, kojoj je određen naziv Sime Lozanića, predlaže se naziv Dejana Kovačevića, našeg sugrađanina koji je nastradao u eksploziji u Tehničko–remontnom zavodu u februaru 2017. godine.

Ulici broj 63, kojoj je određen naziv Baba Višnjina, predlaže se novi naziv Brđani, po istoimenom zaseoku.

Ulici broj 94, kojoj je određen naziv Milana Nikolića, predlaže se novi Dragomira Rosića, rođenog 1895. godine u prigradskom naselju Petrovac, kod Kragujevca. Rosić je poginuo 1915. godine, poslednja odbrana.

Ulici broj 1 bio je određen naziv Vlade Petrovića. Nakon provere na terenu, Savet mesne zajedice Dulene, obavestio je Odbor da je pomenuta ulica zajednička sa ulicom koja prolazi kroz naseljeno mesto Velike Pčelice i da joj je, u delu koji prolazi kroz Velike Pčelice, određen naziv Dulenska klisura. Zbog toga je potrebno ujednačiti nazive i predlaže se da ona, u celoj dužini, nosi naziv Dulenska klisura.