Info

Vučić: Najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju tek dolazi (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Četvrtak, 22 07 2021

Najbolje vreme za Kragujevac i Šumadiju tek dolazi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete ovom regionu, najavljujući kapitalne investicije kakvih nije bilo u poslednjih pet decenija u srcu Srbije. Neke od njih su izgradnja putne, železničke i komunalne infrastrukture, novog Kliničkog centra i stadiona... 

Srpsko-nemačka ekonomska saradnja raste svakoga dana i nemačke kompanije danas u našoj zemlji zapošljavaju više od 71.000 radnika. To je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom posete kompaniji Simens mobiliti u Cerovcu nadomak Kragujevca, koja proizvodi šinska vozila i izvozi ih u Nemačku. 

Veoma sam ponosan što smo danas u MIND parku, u poseti kompaniji Simens mobiliti, što smo pokazali ove divne tramvaje urađene u Srbiji. Tramvaje i vozove koje ćemo da radimo u našoj zemlji na ponos su radnika, ali i svakog građanina ove zemlje. To pokazuje koliko se Srbija promenila, koliko ide u boljem smeru i koliko dobro razumemo šta je to što moramo da radimo i u budućnosti”, izjavio je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, Simens pokazuje jasnu odlučnost da Kragujevac pretvori u buduće železničko i čvorište za proizvodnju vozova u Evropi. Očekuje da će i u srpskim gradovima videti tramvaje i vozne kompozicije iz Simensove fabrike u Kragujevcu.   

Mi ćemo izgraditi 1,4 kilometra najsavremenije pruge za testiranje na ovoj lokaciji kako bi se zadovoljile potrebe Simensa za istraživanje i razvoj i testiranje železničkih vozila. Samo to će koštati više od 20 miliona evra. Ovde će biti i razvojno-istraživački centar Simensa, jer mi hoćemo da pokažemo našim nemačkim partnerima da smo pouzadan prijatelj i da na nas mogu da računaju, da ono što Srbija obeća, da će Srbija to da isporuči“, rekao je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.  

Vučić se sastao i sa čelnicima grada i predstavnicima Šumadijskog okruga u kragujevačkoj Gradskoj upravi. Sastanku su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, državni sekretari Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek i Aleksandar Stefovski. Razgovarali su o kapitalnim investicijama koje će biti realizovane u Kragujevcu i drugim opštinama Šumadije. Nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra, novi stadion „Čika Dača“, završetak izgradnje Centara izvrsnosti samo su neki od njih.  

Ovo je samo deo ulaganja u Kragujevac. Gradiće se severna obilaznica, značajna sredstva opredeljena su za 650 kilometara kanalizacione mreže, ali i za izmeštanje toplane iz centra grada. Završava se projekat za rekonstrukciju Univerzitetskog kliničkog centra, a vrednost građevinskih radova je 35 miliona evra. Privodi se kraju i projekat za stadion „Čika Dača“.  Biće to velelepan stadion kakav Kragujevac i Šumadija zaslužuju, sa 20 000 sedišta. Jedino gde suštinski kasnimo je Centar za matične ćelije i to zbog pandemije Korona virusa, ali krećemo i to da radimo”, kazao je Vučić.

Predsednik je posetio i Knić, gde ga je, kako je rekao, najviše obradovala informacija da je u ovoj šumadijskoj opštini gotovo udvostručne broj novoređne dece u odnosu na 2016. Obećao je izgradnju kanalizacione mreže, puteva i sportske hale, kako bi Knić kada sve to bude izgrađeno ličio na jedno lepo švajcarsko mesto u nadi da će se deo ljudi vratiti u svoju rodnu grudu. Posetu Šumadiji predsednik Aleksandar Vučić je završio obilaskom destilerije „Aleksić Prvi“ u selu Guberevac.

Galerija slika