KragujevčaniFoto: Printscreen - RTS

Mateja govori kroz note, posle muzičke škole bori se za upis na fakultet

Autor: InfoKG
15:00 | Petak, 29 07 2022

Kragujevčanin Mateja Radovanović, iako ima autizam, uspešno je završio Muzičku školu “Dr Miloje Milojević”, smer klavir. Sada se bori da upiše fakultet, piše RTS. Podstrek su mu nagrade sa takmičenja, nastupi na koncertima, a nedavno je održao i prvi solistički u Kragujevcu.

Sve što bi želeo da kaže Mateja pretvori u note. Klavir je zavoleo još u osnovnoj školi kada je bežao sa časova da bi svirao i to baš one pesme koje su mu roditelji pevali. Tako je i otkriven njegov talenat. 

Mateji je život muzika. Njemu je jedino šta on u životu obrađuje kroz muziku. To mu je velika radost, velika sreća i on je istinski doživljava više nego sve ostale impresije u životu”, rekla je za RTS Matejina majka, Mirjana Radovanović. 

Usledile su godine predanog truda. Da ništa nije bilo uzalud pokazalo je to što je devetnaestogodišnji Mateja završio srednju muzičku školu.     

Ma kako nam svih ovih godina bilo i mentalno, psihološki i fizički teško da propratimo i da omogućimo jednu facilitaciju odnosno da olakšamo njemu taj put. Mi smo kroz bavljenje time i kroz njegovo bavljenje muzikom jednostavno postali bolji ljudi”, kaže za RTS Matejin otac, Milan Radovanović.

Uz brata je klavir zavolela i njegova sedmogodišnja sestra. 

Danas sviram neke male kompozicije od nekih dugih, pa do nekih kratkih. On mi se uvek rado priključi u sviranju kad to treba i kad to poželi”, rekla je Matejina sestra Mila Radovanović. 

Sviranjem je očarao i ljude iz okruženja na svom prvom solističkom koncertu. 

Slušati ga to je jedna posebna emocija koja vam prosto tera suze na oči. Divan je Mateja zaista”, izjavila je Matejina komšinica, Roksanda Aleksić. 

Učitelj je srećan kada ga njegovi đaci prevaziđu, a Maki je to učinio višestruko”, kaže Matejina učiteljica, Svetlana Andrijanić. 

Da bi i dalje razvijao svoj dar neophodno je da nastavi školovanje. Sada se bori da upiše fakultet.

To je njegova velika želja i to bi značilo da i dalje bude prihvaćen u društvu i da ima neku socijalnu priču i da ne bude povučen”, izjavila je za RTS Matejina majka, Mirjana Radovanović.

Želja Matejine porodice je da podstaknu druge roditelje koji imaju decu sa sličnim problemima da pronađu njihov talenat. Mateji želimo da ostvari svoje snove, završi fakultet, puni koncertne dvorane i notama srca mnogih ljudi. 

Izvor: RTS