KragujevčaniFoto: Privatna arhiva

SNEŽANA ĐURIĆ: Zlato Kragujevca koje sija na vrhu planine

Autor: InfoKG
12:00 | Nedelja, 28 05 2023

Snežana Ðurić iz Kragujevca predstavlja svoj grad i državu u sportu koji nosi naziv planinsko trčanje ili svetski poznati naziv skyrunning.

Kako Snežana kaže planinu voli još od malih nogu, a sa planinskim trkama je počela sasvim slučajno.

,,Planinu volim od malena i leta sam uvek provodila na selu koje pripada Zlatiborskom okrugu. Na prvu planinsku trku sam otišla sa ekipom iz Kragujevca sa kojom sam pocela da trcim, tj. na njihov nagovor i tada mi se svidelo.“

Najuspešnija u sportu kojim se bavi, Snežana je nosilac brojnih nagrada i značajnih priznanja.

,, Što se tiče rezultata izdvojila bih:

- Osvojenu treking ligu 2018.

- Pobedu na Skymasteru Skyrunning Srbije i Crne gore 2018.

- Pobednica Skyrunning lige Srbije 2019.

- Pobednica lige Planinskog trcanja u organizaciji Planinarskog Saveza Srbije 2019.

- Državni prvak 2019. i član reprezentacije planinskog trčanja.

- Pobednica Skyrunning challenge na evropskom nivou 2019.

- Profesionalni ugovor sa Skyrunning timom iz Švedske 2019-2022.

- 10. mesto na svetskom šampionatu na trci Lavaredo ultra trail u Italiji 2021.

- Bronza na SPARTAN TRAIL WORLD CHAMPIONSHIP za ligu 2021.

- 1.mesto na trci Vertikal i prolaz na svetsko prvenstvo u Italiji 2022.

- Poziv iz Oxford enciklopedije najuspešnijih ljudi u Srbiji u svetu sporta 2023."

Na pitanje o tajni uspeha, Snežana ističe da je ključ u dobroj volji, kao i ozbiljnom radu i trudu, a iza toga rezultati su gotovo zagarantovani.

,,Što se tiče fizičke spremnosti, za svaki sport je potrebna ukoliko se takmičite i težite ka velikim rezultatima i plasmanima. Ozbiljan rad ,trud, disciplina i volja možda pre svega.“

Treninge ne zapostavlja i uvek su joj prioritet, a ishranu koriguje u zavisnosti od potreba.

,,Treniram svakog dana,uglavnom po 2 puta, a u zavisnosti od perioda godine, priprema, takmičenja, tu je i plan ishrane. Ukoliko mi se trening poklopi sa nekim drugim događajem, prvo se radi trening. Dešavalo se da ne mogu da budem na nekim drugim mestima jer su u toku pripreme.“

Svaki početak nosi sa sobom određeni pritisak i težinu, pa tako se ni Snežanin uspeh nije odigrao preko noći.

,,Najteže... pa najteže mi je bilo u početku, jer sam inače počela da trčim zbog problema sa disanjem. Taj period je bio dosta težak dok treniranjem nisam postigla da problemi budu sve manji. Sve u svemu, nikada nisam razmišljala da odustanem od trčanja.

Fizička aktivnost je sastavni deo Snežaninog života, a pored planinskog trčanja, aktivno se bavi i folklorom, koji joj je, kako kaže, najveća ljubav.

,,Nemam periode kada nisam fizički aktivna. Volim da treniram, od malih nogu sam u svetu folklora koji je uvek prisutan u mom životu. Naravno postoje dani odmora posle nekih ciklusa treninga, takmičenja... ali to bude par dana kada je to potrebno. Lenje dane smem sebi da dozvolim kada trener kaže.

Što se folklora tiče, na folklor sam krenula sa svojih 7 godina i to je postala moja najveća ljubav. Muzika, igra, pesma, društvo, putovanja, tradicija – jedna velika porodica. I uvek kažem da sam najsrećnija u opancima na sceni.

,,Ljudima bih poručila da prvo prošetaju planinskim predelima, da upoznaju različite terene, nauče nešto o vremenskim uslovima u ovakvim predelima, da se povežu sa nekim ko je već u tome i da krenu polako ali sigurno; ukoliko im treba savet ili pomoć oko nečega da obavezno to i potraže“, poručila je Snežana svima onima koji bi želeli da krenu njenom putanjom i istraju u ovom sportu.

Iako vrlo uspešna, Snežana ističe da je ponosna na sebe, jer je uspeh nije iskvario i na ljude oko sebe što su je u svemu podržali.

,,Najviše sam ponosna na porodicu, na ljude koji su sa mnom u svemu ovome od početka i na to što sam ostala ista osoba kao i pre svih svojih rezultata.“