KulturaFoto: SKC Kragujevac

Akademski folklorni ansambl “Svetozar Marković” nastupio na festivalima u Italiji i Nišu (FOTO)

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Sreda, 31 07 2019

Akademski folklorni ansambl “Svetozar Marković” kragujevačkog Studentskog kulturnog centra ovog meseca je učestvovao na dva internacionalna festivala, a to su Međunarodni festival folklora Sagra dele Renje u italijanskom primorskom gradu Minturno i Međunarodni studentski festivala folklora u Nišu. 

Tradicionalno, Akademski folklorni ansambli “Svetozar Marković” kragujevačkog Studentskog kulturnog centra svake godine učestvuje na internacionalnim festivalima folklora. Ansambl “Svetozar Marković” ove godine je u periodu od 4. do 10. jula nastupio na Međunarodnom festivalu folklora Sagra dele Renje u italijanskom primorskom gradu Minturno. 

Festival je deo manifestacije koja se tradicionalno u ovom obliku održava već punih 65 godina, a predstavlјa svetkovinu žita i žetve, kao i religijsku svetkovinu posvećenu Gospi od Milosti, u okviru koje se rekonstruišu stari seoski običaji, održavaju pozorišne predstave i koncerti folklora. Tokom sedam dana festivala, ansambl je imao priliku da nastupa, ne samo u Minturnu, već i u okolnim gradovima - Lauro, Skauri, Spinjo, a centralni događaj - procesija u čast Milostive gospe, defile svih učesnika i koncert folklora održani su 07. jula u Minturnu, na trgu Starog grada ispred srednjevekovnog zamka. Na festivalu su se pored našeg ansambla, predstavili i ansambli iz Bolivije, Meksika, Rusije i brojni italijanski ansambli”, saopšteno je iz Studentskog kulturnog centra.

Po povratu u Kragujevac, članovi AFA “Svetozar Marković” održali su 14. jula zajednički koncert sa gostima iz Indonezije, ansamblom Krida Budaja u Knjaževsko-srpskom teatru. Nakon toga, ansambl “Svetozar Marković” je otputovao za Niš gde je od 16. do 20. jula učestvovao na 12. Međunarodnom studentskom festivalu folklora

Otvaranju festivala prethodio koncert akademskih folklornih ansambala Srbije i Indonezije održan 15. jula na letnjoj sceni Niške tvrđave, a niškoj publici su se tom prilikom predstavili Akademski folklorni ansambl Oro SKC Niš, Ansambl narodnih pesama i igara AKUD Sonja Marinković, AFA Svetozar Marković SKC Kragujevac, i Krida Budaja, ansambl Univerziteta u Džakarti. Punih 6 dana ansambl je bio gost ove planete u malom, gde su se mogli čuti jezici, ritmovi i koraci iz različitih zemalјa - Meksika, Rusije, Indonezije, Polјske, Bugarske, Slovenije, Severne Makedonije i Srbije. U okviru festivala, ansambl je nastupao i u Vladičinom Hanu, Knjaževcu i Beloj Palanci. Završni koncert festivala održan je 20. jula na otvorenoj sceni u Parku Svetog Save u Nišu pred nekoliko hilјada posetilaca”, saopštio je Studentski kulturni centar Kragujevac.

Galerija slika