KulturaFoto: Dragan Teodorović Zeko

Izložba fotografija “To je bilo neko lepše i srećnije vreme” u SKC-u

Autor: InfoKG
12:30 | Sreda, 14 12 2022

Izložba fotografija “To je bilo neko lepše i srećnije vreme”, našeg sugrađanina Dragana Teodorovića – Zeka, biće otvorena sutra od 20 časova u Galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac. 

Postavka obuhvata 24 fotografije sa koncerata različitih rok bendova, uglavnom sa prostora bivše Jugoslavije, 90-tih godina i početkom 21. veka. Autorov lični doživljaj nekog lepšeg i srećnijeg vremena, viđen je kroz atmosferu 80-tih, na koncertima i festivalima u Beogradu, Banja Luci, Sarajevu, Zagrebu itd, ali i u Tokiju, Buenos Ajresu, Parizu, Tel Avivu i drugim svetskim metropolama. U prvom planu je publika, čiju euforiju iz prepunih hala, arena, dvorana i sa stadiona širom sveta, upotpunjenu vizuelnim efektima koji rasplamsavaju emocije dobrog zvuka Zeko beleži i prenosi, i ovog puta – publici.

Zeko je, kako 2006. godine piše Branislav Cole Kovačević, bio „ton majstor, majstor za svetlo, binski radnik, prodavac karata, organizator…  i šta sve ne, ali uvek isto – profi!…  I kad je tonac, kad radi svetlo i kada snima, Zeko je prava raja!” Između ostalog, autor je 19 samostalih i isto tolikih zajedničkih izložbi, potpisuje 6 fotomonografija, ali i knjige, „Rokopise“ Petra Pece Popovića i „Uživo autobiografija“ Miše Aleksića, kao i nekoliko CD – DVDija.

Svojevrstan pečat njegovoj karijeri dali su nastupi sa Emirom Kusturicom i The No Smoking Orchestra. Upravo to je i naziv njegove prve fotomonografije a poslednja „To je bilo neko lepše i srećnije vreme“ biće promovisana u četvratk uveče, u 20 časova u Galeriji SKC-a. Predgovor potpisuje Petar Peca Popović a Bora Đorđević, frontmen Riblje čorbe, autor je recenzije.

Interesantno je da je Dragan Teodorović – Zeko prvu izložbu imao u Kragujevcu, 2006. godine, u Narodnom muzeju, a potom 2011. godine u SKC-u, gde će biti organizovana i treća, krajem ove nedelje.

Svi ljubitelji dobre svirke, roka i sjajne atmosfere sa koncerata mogu još jednom da se uvere ili pak podsete da je „to bilo neko lepše i srećnije vreme“ do 10. januara 2023. godine u Galeriji Studentskog kulturnog centra Kragujevac.

Izvor: Gradska turistička organizacija Kragujevac