KulturaFoto: srbija.gov.rs

Audio izložba „Jasenovac: logor smrti - zemlja živih“ u Muzeju "21. oktobar", otvorila je Maja Gojković

Autor: Jovana Mladenović
17:54 | Sreda, 01 09 2021

Audio izložba pod nazivom „Jasenovac: logor smrti - zemlja živih“ otvorena je danas u Muzeju "21. oktobar", a posvećena je obeležavanju 80. godišnjice uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu. Izložbu je otvorila potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. 

Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča. 

Gojković je ovom prilikom istakla da Jasenovac predstavlja ne samo tragičnu istorijsku činjenicu, već i simbol celokupnog stradanja srpskog naroda tokom Drugog svetskog rata. Ova izložba, koju je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, svojim konceptom i porukama daje realan prikaz tragičnih istorijskih događaja i ujedno pokazuje u kom pravcu kultura sećanja Srbije mora da se razvija, navela je ona. Ona je konstatovala da su autori postavke u prvi plan izneli lične priče ljudi i njihove doživljaje dešavanja nad kojima nisu imali nikakvu kontrolu, ocenivši da izložba daje mogućnost upoznavanja sa tim ljudima, njihovim strahovima, nadama, borbom da prežive i, nažalost, načinom na koji je većina njih završila svoje postojanje.

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i, putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. 

Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. 

Izložba pod nazivom „Jasenovac: logor smrti - zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora smrti u Jasenovcu. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi, koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac. 

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. 

Dizajn zvuka, koji predstavlja centralni element iskustva izložbe, potpisuje Natalija Strahinić. 

Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. 

Izložbom je obuhvaćena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Kiš.

Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, u svetlost, a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života. 

Organizator izložbe: Spomen-park "Kragujevački oktobar"
Partner projekta: Muzej žrtava genocida – Beograd
Nosilac projekta: NextGame
Koproducent: Galerija "Štab", Marko Brun
Veb aplikacija: Oblačak, Nenad Šćekić
Animacija i video: Darko Duckin
Stručni saradnik: istoričarka Jasmina Tutunov Trifunović, viši kustos Muzeja žrtava genocida
Istraživači: Vladimir Lužnjanin, Nikola Zobenica, Miloš Dimić

Izložbu pomogli: Avala Studios
Projekat „Virtuelni muzej Jasenovca“ finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja.