KulturaFoto: kulturakg.com

Audio izložba „Jasenovac: logor smrti - zemlja živih“ u Muzeju "21. oktobar"

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Utorak, 31 08 2021

Audio izložba pod nazivom „Jasenovac: logor smrti - zemlja živih“ biće otvorena sutra u 14 časova u Muzeju "21. oktobar", a posvećena je obeležavanju 80. godišnjice uspostavljanja sistema koncentracionog logora smrti u Jasenovcu. Izložbu će otvoriti potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković.

Izložba donosi osam zvučnih zapisa i radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. 

Postavka je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča. 

Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i, putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. 

Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča, omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube.

Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. 

Izložba pod nazivom „Jasenovac: logor smrti - zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora smrti u Jasenovcu. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi, koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom, stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac. 

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. 

Dizajn zvuka, koji predstavlja centralni element iskustva izložbe, potpisuje Natalija Strahinić. 

Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. 

Na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Kiš.

Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, u svetlost, a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života. 

Važna napomena: 
Mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe. Molimo vas da, ukoliko je to moguće, ponesete svoje slušalice. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu, a sve u skladu sa epidemiološkim merama. 

Organizator izložbe: Spomen-park "Kragujevački oktobar"
Partner projekta: Muzej žrtava genocida – Beograd
Nosilac projekta: NextGame
Koproducent: Galerija "Štab", Marko Brun
Veb aplikacija: Oblačak, Nenad Šćekić
Animacija i video: Darko Duckin
Stručni saradnik: istoričarka Jasmina Tutunov Trifunović, viši kustos Muzeja žrtava genocida
Istraživači: Vladimir Lužnjanin, Nikola Zobenica, Miloš Dimić

Izložbu pomogli: Avala Studios
Projekat „Virtuelni muzej Jasenovca“ finansiran je od strane Ministarstva kulture i informisanja.