Kultura

Besplatna projekcija filma "Kad budem mrtav i beo"

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Ponedeljak, 26 02 2018

Besplatna projekcija digitalno restauriranog filma "Kad budem mrtav i beo" biće održana sutra od 20 časova u Studentskom kulturnom centru. Ljubitelji domaće kinematografije imaće priliku da besplatno uživaju u filmskom ostvarenju u kome je Dragan Nikolić ostvario jednu od svojih životnih uloga u društvu Ružice Sokić, Miloša Aligrudića, Dare Čalenić i drugih proslavljenih imena srpskog filma.

„Kad budem mrtav i beo“ je drugi digitalno restaurirani film u okviru projekta „Vip Kinoteka“, koji ima za cilj da sačuva i zaštiti ostvarenja koja su obeležila srpsku kinematografiju, a proglašena su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja. 

Jedan od najznačajnijih naslova crnog talasa, nakon Beograda premijeru je imao na ovogodišnjem Međunarodnom berlinskom filmskom festivalu zahvaljujući projektu „Vip kinoteka“. Publika je nakon 50 godina imala priliku da ponovo da pogleda ovo remek delo srpske kinematografije u vrhunskom kvalitetu slike i tona. Nakon Beograda i Berlina, film će biti prikazan širom naše zemlje“, poručuju iz kompanije „Vip mobile“. 

Film "Kad budem mrtav i beo", u produkciji „Centar filma“, je prvi put premijerno prikazan krajem 1967. godine, a već naredne godine je osvojio prestižne nagrade kao što su „Zlatna arena“ za najbolji film na Festivalu jugoslovenskog filma u Puli, kao i nagradu za najbolji film na međunarodnom festivalu u Karlovim Varima, navodi se u saopštenju kompanije "Vip mobile". 

U okviru projekta „Vip Kinoteka“ do kraja ove godine biće digitalno restaurirano još osam filmskih ostvarenja koja su obeležila srpsku i regionalnu kinematografiju. 

Podsetimo, Kragujevčani su u januaru bili u prilici da u Studentskom kulturnom centru besplatno pogledaju film “Ko to tamo peva”, koji je prvi digitalno restaurirani u okviru projekta „Vip Kinoteka“.