Kultura

Ciklus "Glumice" u okviru Francuskog filmskog karavana: „Cezar i Rozalija" i „Pakao" u SKC-u

Autor: Jovana Mladenović
16:30 | Utorak, 13 11 2018

U okviru programa Francuski filmski karavan, ciklus Glumice, kragujevačka publika biće u prilici da sutra od 19 časova, dnosno 21 sat, u SKC-u pogleda filmove „Cezar i Rozalija" i „Pakao".

Film „Cezar i Rozalija", koji je na programu od 19 sati, žirao je Klod Sote, a igraju Romi Šnajder, Iv Montan, Sami Frej. Otkako se razvela od Antoana, Rozalija živi sa Cezarom. Iz veze sa Antoanom ima ćerku koja predstavlja jedinu vezu između njih dvoje. Kada se pojavi David, njen bivši ljubavnik, Rozalija se ponovo zaljubljuje. Shvatajući da će mlada žena da ga napusti, Cezar predlaže Davidu da živi sa njima. Dva muškarca ubrzo postaju veliki prijatelji.

Film „Pakao", koji je na programu od 21 sat, režirao je Anri-Žorž Kluzo, a igraju Romi Šnajder, Serž Ređijani. Godine 1964. Anri-Žorž Kluzo počinje snimanje filma „Pakao” sa Romi Šnajder i Seržom Ređanijem koji priča priču o menadžeru hotela koji je bolesno ljubomoran na svoju ženu. Međutim, nakon tri nedelje, režiser se razboleo i snimanje je prekinuto. Ovo filmsko iskustvo je ugledalo svetlost dana 2005. godine kada su Serž Bromberg i Ruksanda Medrea prikazali 185 filmskih traka. Ovaj video zapis ima dva dela. Prvi prikazuje snimanje filma sa svedočenjima tehničara i glumaca poput Kosta-Grava i Katrin Alegre. Drugi se tiče samog filma. Žak Gamblan i Berenis Bežo preuzimaju uloge glumaca iz nedostajućih scena.