Kultura

Čuvena predstava KST-a "Gospođa ministarka" otvara "Joakimove dane"

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Četvrtak, 03 05 2018

Tradicionalna revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca "Joakimovi dani" održava se od 4. do 8. maja u Knjaževsko-srpskom teatru. Na repertoaru su predstave ovdašnjeg pozorišta "Gospođa ministarka", "Četiri brata" i "Vrapčić", kao i komad "Novo doba" Bitef teatra.

Ova pozorišna smotra je deo Majskih svečanosti.

Pozorišna publika u Kragujevcu imaće priliku da pogleda predstave koje su rađene po delima dramskih pisaca Branislava Nušića, Radovana Tišme, Nataše Ilić i Vuka  Boškovića.

I ovaj put u žiži je domaći dramski pisac kao osnova našeg dramskog života, koga publika najradije prepoznaje i voli. Pozorište kao ogledalo duhovnosti i stvarnosti dočaraće vam sve ono što nas okružuje, boli i raduje, sve čemu se smejemo i što nas uzbuđuje, a tiče se samo nas i naše stvarnosti, kažu iz Teatra.  

Program:

Petak, 4. maj
Gospođa ministarka

Subota, 5. maj
Četiri brata

Ponedeljak, 7. maj
Novo doba

Utorak, 8. maj
Vrapčić

Sve predstave igraju se od 20 časova na sceni Joakim Vujić.

GOSPOĐA MINISTARKA

„Gospođa ministarka, reče Nušić, događa se u doba susreta prošloga i sadašnjeg veka. Kada bismo mogli da mu postavimo pitanje da li je očekivao da će njegovi komadi doživeti da se izvode i na susretu narednih vekova, a i na osnovu onoga što imamo prilike da spoznamo kroz ministarku baveći se ovim tekstom, gotovo sam siguran da bi se nasmejao i sa sigurnošću potvrdio da se ništa neće promeniti i da će njegov tekst biti aktuelan. Paralele su gotovo neverovatne, rečenice koje izgovaraju junaci ove tragikomične satire su zapanjujuće slične onima koje čujemo svakoga dana oko nas, ali i opominjuće, jer zaista malo šta se promenilo. Virus vlasti koji zahvata sve junake ove priče je tako omamljujući da se čini da još uvek vlada tu među nama i da ga je nemoguće iskoreniti. Taj svet proseka koji teži da se na svoj način uzdigne i obračuna sa svim onim što ga tišti i pritiska, bez imalo obraza, bez obzira, bez samokritičnosti jasno govori o tome da i posle gotovo celih sto godina gospođe ministarke i dalje žive među nama i kroje nam sudbinu na svoj način uzimajući stvari u svoje ruke. Vlastoljublje, samoljublje, nedostatak samokritičnosti, podvođenje, špijuniranje, spletkarenje, podmetačina, inat, iznuđivanja, korupcija, sitne i krupne krađe, zelenašenje, nemoral, podsmeh, povodljivost, nerazumevanje za bližnjeg svog, to je atmosfera u kojoj se događa ova komedija, a to je atmosfera u kojoj mi i junaci koje pratimo na sceni živimo, i bez koje izgleda i ne možemo da dišemo. Pa kad već nismo uspeli da se promenimo za sve ove godine od kad nas je Nušić opomenuo, hajde da se onda čudimo i podsmehnemo sebi samima. I tako u krug. Do nekog boljeg sutra, ako nas izdrži ova zemlja koju gazimo i nebo iznad nas“ - reditelj Jovan Grujić.