KulturaFoto: Printscreen - YouTube

“Daleki lavež pasa” zatvara Festival evropskog filma u Kragujevcu

Autor: InfoKG
10:00 | Petak, 19 07 2019

Festival evropskog filma, koji je ove godine prvi put na turneji u Kragujevcu, biće završen sutra od 21 čas projekcijom dokumentarnog filma “Daleki lavež pasa” Simona Lerenga Vilmonta, na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra. 

Desetogodišnji Oleg živi u istočnom delu Ukrajine – ratnoj zoni u kojoj često odjekuju protivvazdušne vatre i rakete. Ponekad su ovi zvuci daleko, a nekad zastrašujuće blizu. Iako su mnogi napustili ovo opasno područje, Oleg je ostao sa svojom bakom koja je o njemu brinula otkako mu je umrla majka. Nemaju kuda da odu. Čekajući da se rat završi, Oleg provodi vreme sa svojim mlađim rođakom Jarikom i starijim dečakom Kostjom. Zajedno idu u avanture, pričaju o tome šta čini pravog muškarca, testiraju svoje granice – ali nekad odu predaleko. Ovaj film prati jednu godinu Olegovog života i naglašava vezu koju ima sa bakom. Držeći se Olegove priče, Daleki lavež pasa prikazuje kakav efekat rat ima na decu. 

Kragujevac je šesti grad na turneji Festivala evropskog filma ove godine. Prethodno je festival gostovao u Vranju, Leskovcu, Šapcu, Nišu i Novom Sadu.

Festival evropskog filma deo je kampanje #EUzaTEBE. Festival u Kragujevcu organizuju Delegacija Evropske unije u Srbiji i EU info mreža u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, u saradnji sa SKC Kragujevac.