Kultura

Dela Petra Omčikusa u galeriji "Rima"

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Četvrtak, 21 04 2016

Galerija „Rima” započinje novu izložbenu sezonu, a ljubitelji umetnosti u prilici su da pogledaju radove slikara i akademika Petra Omčikusa, večeras od 19 časova.

Postavka će obuhvatati reprezentativna dela nastala u razmaku od više decenija, od „Ruševina Zadra‟ iz 1947. godine, preko slika nastalih tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u Omčikusovim ateljima u Parizu i na Korčuli, sve do skulptorske grupe „Berberin‟ iz 1992. godine. Slike koje će činiti okosnicu izložbe nastale su u vremenu kada o Omčikusu pišu najugledniji francuski likovni kritičari čvrsto uključujući njegovo slikarstvo u savremene tokove francuske i evropske umetnosti.

Petar Omčikus, koji ove godine obeležava svoj devedeseti rođendan, bio je član čuvene Zadarske grupe i našao se u prvom redu slikara koji su u posleratnim godinama gradili reputaciju jugoslovenskih umetnika u Parizu. Umetnik o kome su pisali ključni francuski i jugoslovenski likovni kritičari, koji je ušao u Seforov „Rečnik apstraktnog slikarstva” te kome su priređene retrospektive u Muzeju savremene umetnosti i Galeriji SANU u Beogradu - u Galeriji „Rima” predstaviće se ozbiljnom selekcijom radova od velike ne samo umetničke već i istorijske vrednosti.

Povodom ove izložbe Galerije „Rima” će objaviti obiman katalog sa preko četrdeset reprodukovanih radova i studiju o Omčikusovom celokupnom stvaralaštvu.

Posetioci će izložbu moći da pogledaju do 15. maja.