Kultura

Đanijevi "Snovi Hilandara" u Hramu Svetog Save u Beogradu (FOTO)

Autor: InfoKG
14:40 | Utorak, 02 03 2021

U Hramu Svetog Save u Beogradu otvorena je izložba „Snovi Hilandara“ kragujevačkog vajara i zlatara Slavoljuba Galića Đanija. To je inače prva gostujuća umetnička postavka organizovana pod svodom ove crkve. 

Galićevu kolekciju, nastalu povodom godišnjice manastira Hilandara, čini nakit visoke umetničke i materijalne vrednosti.

Za svaku Hristovu zemaljsku godinu po jedno umetničko delo, nastalo od gotovo neverovatne osnove – zarđalih motika, ašova, lopata, eksera i brava, uz blagoslov, sa Hilandara. Zahvaljujući Galićevim nadahnućima, mašti i osećanjima, pred nama je ova vredna umetnička zbirka. Materijalizovano snoviđenje. Zamišljene slike ovekovečene u neprolaznoj vrednosti – Galićev amanet prohujalih vekova za naše potomke, rekao je otvarajući izložbu Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada Kragujevca.

Slaboljub Galić Đani, kao jedan među brojnim gradinarima koje je Kragujevac iznedrio, za sebe kaže „zauvek Kragujevčanin“. To je verovatno najveće priznanje koje rodni grad jednog umetnika može da ponese. Za osećaj pripadnosti, za talenat, za postignuća, rodni grad je Galića nagradio najvišim priznanjem – Đurđevdanskom nagradom.

Inače, izrada kolekcije nakita trajala je tri godine, a od tada je izlagana u Eparhijskom dvoru u Kragujevcu, Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, na Danima pismenosti u Novom Sadu i povdom 1700. godišnjice Milanskog edikta u Nišu.

Galerija slika