Kultura

„Fish in oil“ otvaraju Letnju scenu SKC-a

Autor: Jovana Mladenović
16:00 | Sreda, 13 06 2018

Na Letnjoj sceni SKC-a sutra od 22 sata nastupiće sastav „Fish in oil“ i time započeti sezonu koncerata na otvorenom.

„Fish in oil“ je sastav koji već godinama uporno izmiče standardnim muzičko-kritičarskim kategorizacijama na svom putu istraživanja bočatnih muzičkih voda. Taman kad ste pomislili da sviraju, recimo, bluz – oni vas demantuju energičnom epskom surf-olikom temom za kojom ume da se desi i džez i fank i pank i fri, a često i nešto što bi se najpre moglo naći u nekom starom partizanskom ili Cinecitta filmu. 

Predvodnik i glavni kompozitor, gitarista Bratislav Braca Radovanović u svojim muzičkim avanturama nije se smirivao dok nije pronašao još četvoricu njemu sličnih avanturista kojima je Muzika oduvek bila važnija od Etikecije. Dušan Dule Petrović (saksofoni, flauta), Branislav Bane Radojković (kontrabas, el.bas), Tom Fedja Franklin (bubnjevi) i Veljko „Papa Nik“ Nikolić (udaraljke) su saborci s kojima je konačno pronašao tajni jezik uzbudljivih muzičkih avantura. 

Često osporavani, još češće obožavani, „Fish in Oil“ plove kuda ih bezgranična muzička radoznalost vodi bez previše osvrtanja na pohvale i pokude, osluškujući svoj unutrašnji plamen koji ne jenjava već je s vremenom sve jači. Imaju tri albuma (Poluostrvo/SKC Kragujevac; Drnch/Mascom; Tri ključa/Metropolis records) i četvrti na putu.