KulturaFoto: Katarina Petrović

Fotomonografija Zorana Petrovića promovisana na Sajmu turizma

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Petak, 25 11 2016

U okviru osmog Međunarodnog sajma turizma i seoskog turizma u Medija centru Šumadija sajma promovisana je fotomonografija “Kragujevac za početnike i starosedeoce” Zorana Petrovića.

Na promociji su o delu govorili direktor Narodne biblioteke “Vuk Karadžić” Mirko Demić, urednik fotografije edicije Predrag Cile Mihajlović i autor Zoran Petrović.

Prema mišljenju Mirka Demića ova fotomonografija je izdavački poduhvat godine. Prikazala je Kragujevac onakvim kakav jeste, ništa nije izmenjeno, a ni montirano.

Reč je o delu koje je Petrović stvarao strplјivo i sa mnogo lјubavi prema poslu i gradu u kome živi u protekle dve decenije i sa kojim obeležava jubilarnih 20 godina umetničkog rada. Autorski projekat Zorana Petrovića dobio je podršku na gradskom konkursu za kulturu na kome su mu odobrena sredstva za sufinansiranje.

Fotomonografija sadrži 241 fotografiju, na kojima su gradski pejzaži, panorama iz aviona, drona, vazdušnog balona, ali i ljudi, manifestacije i istorijski trenuci u razvoju Kragujevca.

Na pormociji je najavljen i novi projekat na kome će raditi Zoran Petrović i Predrag Cile Mihajlović. Reč je o fotomonografiji čiji je radni naziv “Šumadija i Pomoravlje”, a mnoge opštine koje su do sada kontaktirane pokazale su velikom interesovanje da pomognu i učestvuju u njenoj izradi.