KulturaFoto: Printscreen/Google maps

FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN: „Čuvarke“ i “Kapetan Konan” u SKC-u

Autor: Branko Vukašinović
16:00 | Utorak, 26 06 2018

U okviru programa Francuski filmski karavan kragujevačka publika biće u prilici da sutra i u četvrtak od 21 čas pogleda dva filma „Čuvarke“ (Les Gardiennes) i Kapetan Konan (Capitaine Conan) na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra. Ulaz na obe projekcije je besplatan. Iz SKC-a poručuju da se filmovi bave temama iz epohe koja je zauvek izmenila tok čovečanstva, nudeći različite poglede na svakodnevni život i život na frontu ljudi koji su živeli u tom dobu velikog zla.

Film „Čuvarke“ (Les Gardiennes), koji je režirao Gzavije Bovoa, na programu je sutra od 21 čas na na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra. Uloge tumače Natali Bej, Laura Smet, Iris Bri. 

Radnja filma se dešeava 1915. godine. Muškarci su na frontu, a žene moraju da preuzmu uloge čuvarki farmi. Majka, Ortens, neumorna radnica, zapošljava Fransin, devojčicu iz sirotišta, da joj pomaže, zato što njena ćerka odbija da posluša. Međusobno poštovanje i divljenje se razvija između Ortens i Fransin. Ali kako bi zadržala svoju porodicu na okupu, Ortens će morati da žrtvuje devojčicu, i da plati cenu.

Film "Kapetan Konan" (Capitaine Conan), koji je režirao Bertran Tavernije, biće prikazan u četvrtak od 21 čas na na Letnjoj sceni Studentskog kulturnog centra. Uloge tumače Filip Toreton, Samiel Le Bian, Bernar Le Kok. 

Radnja filma smeštena je na Balkanu, septembra 1918. godine. Dok se u Francuskoj potpisuje primirje, savezničke snage na Istočnom frontu i dalje ratuju. U Bukureštu, vojnici pljačkaju i ubijaju. Norbert ima delikatni zadatak da osudi krivce, ljude kapetana Konana, svog prijatelja, koji je zaslužan zbog toga što se istakao pod vođstvom Franšea Deperea u bici kod Dobrog Polja. Uprkos Konanovom besu, koji po svaku cenu želi da zaštiti svoje ljude, Norbert će morati da obavi svoj zadatak.

Program organizuju Francuski institute u Beogradu i Studentski kulturni centar Kragujevac povodom obeležavanja stogodišnjice kraja Velikog rata.