Kultura

Izložba crteža “Jedinstvo suprotnosti” u Malom likovnom salonu

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Sreda, 11 04 2018

Izložba crteža “Jedinstvo suprotnosti” akademske slikarke iz Beograda Biserke Petrović biće otvorena sutra od 19 časova u Malom likovnom salonu kragujevačkog Narodnog muzeja.  

Kroz seriju crteža, Biserka Petrović akademska slikarka  iz Beograda, posmatra odnose između dve jedinke, sagledavajući istovremeno lične transformacije unutar njih samih, u izabranom vremenskom razdoblјu. Složenost tih relacija, rezultira jednom narativnom, sugestivnom igrom figura i njihovih senki, koje u određenim trenucima, u  tumačenju određenih situacija, dobijaju uloge gotovo ravnopravnih subjekata, sa glavnim akterima. Zadatak umetnika da savlada crtež, anatomiju, pokret, stav, gest, da pronikne u biće, da prenese psihologiju likova koje predstavlјa i ispriča priču, prilično  je složen i zahtevan. Da nije rešen u celini, izostalo bi naše razumevanje . Ipak umetnica se sjajno nosi sa svim izazovima i posmatrač se nesmetano prepušta fabuli, koja je osnova likovnosti na crtežima Biserke Petrović”, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja Kragujevac.

Kragujevčani će biti u prilici da pogledaju izložbu crteža “Jedinstvo suprotnosti” pogledaju do 3. maja. 

Akademska slikarka Biserka Petrović završila je Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, a zvanje mastera stekla u Firenci, u Italiji. Bila je stipendista Fondacije za mlade talente Republike Srbije, kao i norveške i italijanske vlade. Član je ULUS-a.