Kultura

Izložba „Lako je biti…“ Bojane Stamenković u Galeriji SKC-a

Autor: Jovana Mladenović
09:00 | Ponedeljak, 10 12 2018

Izložba pod nazivom „Lako je biti…“, autorke Bojane Stamenković, biće otvorena sutra u 20 sati u Galeriji SKC-a.

Izložbu će otvoriti Marija Radoš, istoričarka umetnosti.

Bojana Stamenković je rođena 1986. u Čačku, a poslednje četiri godine živi i radi u Beču. Vizuelna umetnica, kustoskinja, kulturna radnica i aktivstkinja u polju ženskih prava. Nakon dužeg boravka u nevladinom sektoru srpske nezavisne kulturne scene, trenutno studira i radi kao kulturna menadžerka, u timu post-diplomskog Master programa „ECM – educating/curating/management“ na Univerzitetu primenjenih umetnosti u Beču. Njenu umetičku praksu već dve godine zastupa i prezentuje galerija „Schleifmühlgasse 12-14” u Beču. Kao kustoskinja dobija 2018. godine stipendiju „Graduates” umetničke organizacije „das weisse haus” u Beču, za poziciju organizatorke i kustoskinje u navedenom udruženju, a finansiranu od strane „Phileas – A Fund for Contemporary Art”.

Godine 2012. započinje umetničke doktorske studije na Univerziteta umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milete Prodanovića, sa užim interesovanjem za feminističke participativne projekte u polju vizuelnih umetnosti. Prilično intenzivno iskustvo stiče na Letnjoj akademiji u Salzburgu 2009. godine, sa predavanjima u poljima performansa i video arta, u okviru radionice instalacije-mediji-performansa klase prof. Gulsun Karamustafa, stipendirano od strane KulturKontakt-a iz Austrije. Dve godine kasnije učestvuje u fotografskoj radionici umetnice Eve Šlegel u okviru Letnje akademije u Traunkirhenu, takođe kao stipendistkinja programa.

Godine 2011. diplomira na Fakultetu Likovnih umetnosti u Beogradu, na odseku za slikarstvo. Iste godine zajedno sa koleginicom Jelenom Fužinato (BiH, Berlin) osniva umetničku grupu „Rouge” u kojoj ispituju  probleme pola, status žena, identiteta i polje migracije rada. 2005. godine završila Srednju školu za dizajn u Beogradu, na odseku dizajn tekstila.  U svojoj umetničkoj praksi učestvovala na preko 60 izložbi na teritoriji Evrope i imala 11 samostalnih izložbi u Srbiji.

Do sada je imala 11 samostalnih i 3 grupne izložbe.