Kultura

Izložba Mihaela Milunovića u Galeriji Rima

Autor: InfoKG
09:00 | Utorak, 08 05 2018

Izložba Mihaela Milunovića biće otvorena sutra od 19 časova u Galeriji Rima, a ovaj umetnik će posetiocima predstaviti svoju aktuelnu slikarsku produkciju iz prošle i ove godine. 

Nastavljajući liniju Milunovićevog kritički angažovanog stvaralaštva najnoviji radovi  predstavljaju naizgled irealne i začudne slikarske narative, a u kojima se zapravo krije naša stvarnost izvrnuta na njeno naličje. Dekontekstualizujući objekte i prizore preuzete iz svog okruženja, ličnih i kolektivnih  iskustava i sećanja, transformišući ih likovno i simbolički, uz zadržavanje njihovih prepoznatljivih formi, Milunović nastoji da demaskira ekonomsko-političke odnose i sisteme koji upravljaju našom realnošću, te da posmatrača potaknete na kritički odnos prema zajedničkoj stvarnosti”, navodi se u pozivu za izložbu. 

Kragujevčani su u prilici da izložbu Mihaela Milunovića pogledaju do 4. juna. 

Mihael Milunović, jedan od međunarodno najuspešnijih umetnika sa ovih prostora, rođen je u Beogradu 1967. godine u uglednoj umetničkoj porodici (unuk je slikara Mila Milunovića i sin skulptora Kolje Milunovića i Ane Viđen). Nakon diplomiranja na Fakultetu likovnih umetnosti, specijalističke studije je nastavio u Parizu na École nationale supérieure des Beaux-Arts gde je godinu dana proveo u klasi Vladimira Veličkovića, ali i sarađivao sa drugim gostujućim profesorima poput Marine Abramovič i Tonija Brauna. Nagrada prestižne Fondacije Renoar (1996) omogućila mu je da više od godinu dana provede radeći u Renoarovom ateljeu i započne svoje uzlazno pozicioniranje na međunarodnoj umetničkoj sceni. Poslednjih dvadeset godina Milunović je svoj rad realizovao u različitim likovnim disciplinama i medijima, od slikarstva, preko crteža i grafike, do skulptura i multimedijalnih instalacija. Njegova dela se danas nalaze u zbirkama prestižnih muzeja poput Muzeja Ludvig u Beču, Muzej umetnosti i industrije u Sent Etjenu u Francuskoj, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, kao i u istaknutim evropskim kolekcijama poput Kolekcije Solo u Madridu, Kolekcije Esterhazi u Austriji, Kolekcije Maje Pikaso u Francuskoj, Vinerštediša kolekcije u Austriji i Srbiji i drugih. Široki medijski publicitet stekao je zahvaljujući prošlogodišnjem monumentalnom projektu koji je nastao u saradnji sa kompanijom Vinerštediša kada je čuvena zgrada Ringtrum u Beču bila u celini obavijene reprodukcijom Milunovićeve slike Vizija, što je samo skrenulo pažnju široj javnosti na njegov već postojeći međunarodni ugled.