KulturaFoto: Galerija Rima

Izložba slika Perice Donkova u Galeriji Rima

Autor: Branko Vukašinović
12:30 | Sreda, 10 04 2019

Izložba slika Perice Donkova biće otvorena sutra od 19 časova u Galeriji Rima. Centralni radovi izložbe su specifične slike monumentalnih formata naslovljene „Gluva soba“. Kragujevčani su u prilici da dela Donkova pogledaju do 6. maja. 

Izložbom najnovijih radova Perice Donkova Galerija Rima započinje ovogodišnji program u svom kragujevačkom prostoru.

Donkov i najnovijim radovima nastavlja da preispituju granice slike kao medija. Slika se najpre nameće kao polje ekspresije u koje umetnik učitava karakter sopstvenog osećanja postojanja u savremenom svetu. Naslov najnovijih radova - „Gluva soba“, kao i naslov čitavog ciklusa kome nove slike pripadaju - „Soba sa pogledom“ jasno ukazuje na to da se doživljaj slike prepliće sa doživljajem prostora shvaćenog kao homogenog spoja duhovnog i telesnog ambijenta. Izložbom u Galeriji Rima, Perica Donkov potvrđuje svoj umetnički stav - „aktivan stav umetnika individue koji se, suočen sa egzistencijalnim ambisom savremenog čoveka, bori za apsolutnu slobodu OD i apsolutnu slobodu ZA“, navodi, između ostalog, Milica Todoroviću u katalogu Donkovljeve izložbe.

Perica Donkov rođen je 1956. godine. Fakultet likovnin umetnosti završio u Beogradu 1981. Na istom fakultetu magistrirao Slikarstvo 1984. u klasi profesora Radenka Miševića. Član  ULUS-a od 1983. u statusu slobodnog umetnika do 2008. Učestvovao na više od sto pedeset kolektivnin izložbi, a dvadeset i tri puta je samostalno izlagao. Dela mu se nalaze u stalnoj postavci Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Galeriji SLU – Niš, muzejskim i privatnim zbirkama, javnim prostorima, u Sofiji, Balčiku, Oslu, Gelzenkirnenu, Nјujorku, Čikagu, Londonu, Solunu, Veneciji. Dobitnik je trinaest nagrada za slikarstvo i najvećeg društvenog priznanja grada Niša.