KulturaFoto: Legat Nikole Koke Jankovića

Izložba "Nevidljivi šaptači" u Galeriji Nikole Koke Jankovića

Autor: InfoKG
13:30 | Četvrtak, 08 06 2023

Izložba vajara Save Halugina pod nazivom "Nevidljivi šaptači" biće otvorena sutra u 20 časova u Galeriji Nikole Koke Jankovića.

Izložbu će svojim obraćanjem otvoriti akademik Miloš Đuran, predsednik Centra za naučno-istraživački rad odeljenja SANU i Univerziteta u Kragujevcu, i akademik Sava Halugin.
Kragujevačkoj publici autor Halugin predstaviće se svojim skulpturama, autentičnim vajarskim ostvarenjima izvedenim u bronzi nastalim u periodu od 1986.do 2019.g, ali i crtežima i slikama u digitalnom formatu na hologramskoj prezentaciji, realizovanoj uz tehničku pomoć Univerziteta u Kragujevcu.

Galerija  Nikole  Koke Jankovića punu pažnju usmerava ka zadovoljavanju kulturnih potreba osoba sa različitim tipovima invaliditeta konstantno unapređujući već uspostavljene modele kulturne inkluzije, što predstavlja svojevrstan izazov u našoj sredini, ali direktno korespondira sa savremenim muzeološkim praksama širom sveta. Slepim i slabovidim osobama omogućeno je da se nesmetano kreću u izložbenom prostoru koristeći taktilne staze i markere, informacije o umetničkim delima dostupne su im putem legendi sa opisom na Brajevom pismu, i konačno oni imaju priliku da neposrednim dodirom dođu do jednog novog taktilnog iskustva i estetskog doživljaja umetničkog dela. Za gluve i nagluve osobe obezbeđena je podrška putem multimedijalne prezentacije na tabletima sa tekstovima prevedenim na znakovni jezik.

Autor izložbe je muzejski savetnik-istoričar umetnosti Katarina Babić. Istoričar umetnosti Vladimir Marković autor je inkluzivnog dela projekta koji je realizovan uz podršku Grada Kragujevca.