Kultura

Izložba "O fabrikama i radnicima" u Muzeju "21.oktobar", kao uvod defile Zastavinih vozila

Autor: Jovana Mladenović
09:30 | Četvrtak, 01 09 2022

Otvaranje izložbe pod nazivom "O fabrikama i radnicima", koja je nastala kao plod saradnje četiri kustosa Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike (Radovan Cukić, Jovana Nedeljković, Ada Vlajić, Rifat Kulenović), biće upriličeno sutra od 18 časova u Muzeju "21.oktobar". Uvod u otvaranje će biti defile reprezentativnih modela Zastavinih vozila kroz Spomen-park, koji će početi u 17 časova.

Ova izložba je u komunikaciji sa nama priređena i redukovana u skladu sa mogućnostima prostora donjeg partera Muzeja "21.oktobar", sa željom da ista zadrži sve atribute koji su učinili da bude zvanično proglašena za Projekat godine u Srbiji u 2021. godini, od strane ICOM-Srbija (svetsko udruženje kustosa).

Razmatrana izložba reprezentuje i analizira industrijalizaciju u našoj zemlji u periodu dve Jugoslavije, kao osnovu globalnog razvoja tadašnjeg društva i države, te bazu za razne vrste emancipacija ljudi koji su tada radili i živeli. Fokus izložbe je na pet mesta, odnosno tačaka industrijskog razvitka, od kojih je jedna upravo Kragujevac (uz Niš, Bor, Leskovac i Zrenjanin). Stoga je upravo zato naš grad mesto koga se ova izložba i direktno tiče, posebno jer je on usled razvoja industrije doživeo verovatno i najveći opšti polet, ali i najveći pad onda kada je noseća industrija Kragujevca bila uništena u periodu kraja 20. veka.

Izložbu će zvanično otvoriti Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture Republike Srbije za kulturno nasleđe i digitalizaciju.

Uvod u otvaranje će biti defile reprezentativnih modela Zastavinih vozila kroz Spomen-park, koji će početi u 17 časova, kada će neki od posetilaca imati priliku da se provozaju čuvenim fićom i drugim modelima automobila.