KulturaFoto: kragujevac.rs

„O Fabrikama i radnicima“ pred potomcima utemeljivača industrije u Srbiji

Autor: InfoKG
09:00 | Ponedeljak, 05 09 2022

U Muzeju „21. oktobar“ otvorena je izložba „O fabrikama i radnicima“ koja prikazuje razvoj industrije u Srbiji – tehnološke procese i dostignuća, kao i društveni kontekst rada.

Izložbu je otvorila Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture i informisanja, i tom prilikom kazala da ova izložba iz specifičnog ugla osvetljava istorijski period dug više od jednog veka, kao i da predstavlja rezultat saradnje Muzeja Jugoslavije i Muzeja nauke i tehnike.

Industrijska baština polako dobija svoje zasluženo mesto u oblasti zaštite kulturnog nasleđa. Ministarstvo kulture i informisanja prepoznalo je uloženi trud dve institucije i dalo je bezrezervnu podršku razvoju industrijske arheologije čija nesumnjiva vrednost doprinosi uvećanju ukupnog kulturnog nasleđa naše zemlje, zbog čega ga treba što više prikazivati kako domaćoj, tako i stranoj publici”, zaključila je Vanušić.

Izložba „O fabrikama i radnicima“ vraća nas u period početka rađanja industrije koji se desio pod ovim našim nebom. Veoma je nostalgična i lepa i posetioce vodi od perioda vladavine kneza Miloša Obrenovića, od Topolivnice, preko blistavih trenutaka Vojno-tehničkog zavoda,  do 1953. godine kada je država kupila licencu od Fijata i kada je napravljena fabrika koja je motorizovala celu Jugoslaviju, kao i veliki deo Evrope. Danas je Kragujevac centar novoj vrsti industrije. To je industrija nauke i znanja, odnosno IT industrija, tako da ćemo mi kao savremenici imati šta da ostavimo našim pokolenjima kada oni u budućnosti budu pravili jednu ovakvu izložbu”, poručila je načelnica Šumadijskog upravnog okruga, Biljana Ilić Stošić.

Radovan Cukić, viši kustos Muzeja Jugoslavije i jedan od autora izložbe, kazao je da je Kragujevac u svakoj priči o industriji u Srbiji nezaobilazan, jer je s Topolivnicom, a kasnije Vojno-tehničkim zavodom, odnosno, Crvenom Zastavom, bio kolevka ozbiljne industrije. 

Značajno za društveni kontekst je činjenica da je Kragujevac kolevka organizovane borbe za radnička prava. Kragujevac je grad samouprave i prepoznat je i priznat kao centar radničkog samoupravljanja”, kazao je Cukić.

Izložba „O fabrikama i radnicima“ svojim poetičnim, a pomalo i nostalgičnim naslovom predstavlja sve faze industrijalizacije u Srbiji. Izbor lokaliteta povezan je sa pet velikih industrijskih centara u našoj zemlji, a to su: Kragujevac, Zrenjanin, Niš, Leskovac i Bor. Muzejski stručnjaci su je ocenili kao najvažniji muzejski projekat u 2021. godini.