Kultura

Izložba "Perpetuum mobile” u “Mostovima Balkana”

Autor: Branko Vukašinović
09:00 | Sreda, 05 09 2018

Izložba grafika "Perpetuum mobile" poljskog umetnika Tomaša Vinjarskog biće otvorena sutra od 20 časova u Galeriji “Mostovi Balkana”.  Izložba se sastoji od 12 grafika nastalih u periodu od 2015 do 2018.  

Grafike pripadaju seriji Perpetuum mobile, na kojoj radim preko deset godina. Ciklus se sastoji od oko 100 grafika. Svi radovi su nastali korišćenjem metalnih matrica – prvobitno su to bile tehnike akvaforte i akvatinte, dok trenutno radim pretežno u mecotinti. “Naslov ciklusa upućuje na Perpetuum mobile: ideju o večnom kretanju po kojoj se jedna ideja rađa iz druge, i tako nastaju nove. U mom radu razrađujem određene motive, formalne probleme i rešenja koja me preokupiraju već nekoliko godina”, rekao je Tomaš Vinjarski.

Kragujevčani će biti u prilici da ovu izložbu pogledaju do 24. septembra u “Mostovima Balkana”. 

Tomaš Vinjarski je rođen 1982. godine u Bjalskom Bjalu (Poljska). Diplomirao je na odseku za grafiku Akademije likovnih umetnosti u Krakovu (Poljska), u klasi prof. Henrika Ozoga 2008. godine. Asistent je na predmetu duboka štampa Fakulteta za grafiku Akademije likovnih umetnosti u Krakovu. Izlagao je na više od 60 izložbi u Poljskoj, Austriji, Nemačkoj, Švedskoj, Norveškoj, Feancuskoj, Španiji, Ukrajini, Japanu, Kini i SAD-u.