KulturaFoto: Facebook / Galerija Mostovi Balkana

Izložba slika “Kontrasti” u galeriji “Mostovi Balkana”

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 06 07 2023

Izložba slika “Kontrasti” Mirjane Savove biće otvorena večeras od 20 časova u Gradskoj galeriji “Mostovi Balkana”.  

Ako je apstraktna umetnost misaona predstava, akt mišljenja, namerno zanemarivanje onoga što je sporedno, onda bi od tog stava valjalo krenuti u proces uspostavljanja komunikacije sa delima Mirjane Savove gde imamo nesumnjivu potvrdu da je zaista tako.

Snažno, svesno, sređeno ujedno i spontano je prvi utisak posmatrajući njene slike, gde nas ona kroz sukob osnovnih likovnih elemenata (boja, površina, linija, ritam) uvodi u samu suštinu slikarstva stvarajući dinamičnu ekspresivnu predstavu, a opet moglo bi se reći da je sveukupni doživljaj smiren i romantičan. Pored toga Mirjana ne upada u specifične detalje tako da čitavo delo ostavlja dovoljno prostora za gledaočevu maštu, a dajući punu samostalnost boji, omogućava sebi da dublje pronikne u ono umetničko i duhovno, gde individualna unutrašnja kretanja dobijaju privilegovano mesto u procesu nastavka dela. Boja može da se upotrebljava tako da izražava subjektivno duševno stanje, a Mirjanine dinamične i snažne slike odišu lepotom unutrašnjeg života.

Slikarstvo je za umetnika pre svega zadovoljstvo, utočište – zadovoljstvo slikanja za vreme slikanja nije ni pre ni posle. Pre je prilično mučno, a posle znači da smo opet na onom pre. Mirjana Savova je nesumnjivo izgradila takav likovni jezik koji joj omogućava da uživa u samom procesu slikanja, jer u samom radu i njegovim uzastopnim etapama nalaze se oni elementi, koji nas bez našeg znanja, vode ka idealu koji zaokuplja naš duh.

I na kraju seanse posmatraču se može učiniti da je to veliko majstorstvo ili da se do nekog rešenja došlo lako ili brzo, međutim uvek je to rezultat velikog iskustva i bolnog naprezanja. Mirjana je uspela da izgradi delo vlastite slikarske nervature koja je, u tom domenu, smešta u red najzapaženijih slikara novije Evropske umetnosti“, objavljeno je na sajtu Spomen parka “Kragujevački oktobar“.

Umetnička dela slikarke Mirjane Savove biće izložena u galeriji “Mostovi Balkana” do 25. jula.