Kultura

Izložba Salona antiratne karikature u Muzeju “21. oktobar”

Autor: Branko Vukašinović
09:54 | Sreda, 21 10 2015

Izložba 18. Međunarodnog salona antiratne karikature “Kragujevac 2015“ uz svečano proglašenje pobednika i uručenje nagrada otvorena je u galeriji Spomen – muzeja “21. oktobar“.

Gran pri “Vesnik mira“ i nagradu koju daruje Međunarodna asocijacija gradova vesnika mira dobio je Ksjaokiang Hou iz Kine. Zlatnu plaketu i prvu nagradu, koju dodeljuje grad Kragujevac, dobio je Andrei Popov iz Rusije. Srebrnu plaketu i drugu nagradu, koju takođe dodeljuje grad Kragujevac, dobio je karikaturista Jovo Škomac. Nagradu je uručio gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić. Bronzana plaketa i treća nagrada, odlukom žirija, dodeljena je Konstantinu Kazančevu iz Ukrajine.

Svoje nagrade uručili su i gradovi prijatelji i pobratimi: Ingolštat iz Nemačke, Bielsko – Biala iz Poljske, Siren iz Francuske, Pitešti – Rumunija, kao i Karara iz Italije.

Izložbu ovogodišnjeg Salona antiratne karikature otvorio je Viktor Hadžiavram potpredsednik Međunrodne asocijacije gradova vesnika mira.

Salon antiratne karikature01

“Salon je za 34 godine postojanja okupio na hiljade antiratnih poruka iz čitavog sveta, koje za cilj imaju da pokažu da je rat poslednje sredstvo koje treba koristiti za ostvarivanje ciljeva. Dok reke nesrećnih pokušavaju da nađu bolje i srećnije mesto za život pod kapom nebeskom, moćni i silni koji su njihovu nesreću izazvali prave se nemušti i peru svoje krvave ruke. Međutim, njihovi tragovi se ne mogu izbrisati. Podstrekače i izvršioce rata prepoznaju nevini i stradali. Prepoznaju ih i karikaturisti, ti dežurni osluškivači nepravdi sa svih meridijana i svojim perom izvrgavaju osudi, ruglu, u najmanju ruku podsmehu. U prilog tome govori i podatak da su ove godine na konkurs prispela 793 rada, 292 autora iz 55 država sa svih kontinenata”, rekao je predsednik Saveta Salona Miodrag Stojilović.

„Grad Kragujevac nikada neće zaboraviti oktobar 1941. i 1944. godine. Dan kada je grad zavijen u crno i dan kada je grad oslobođen nakon četiri godine. Prvi put su sve manifestacije sa antiratnom porukom objedinjene u formu oktobarskih sećanja, na jednom mestu u Muzeju “21. oktobar“, odakle celom svetu još jednom šaljemo poruku da se zlo koje donosi rat više nikada i nigde ne ponovi”, izjavila je zamenik predsednika Skupštine grada Slavica Kominac.