KulturaFoto: Narodni muzej Šumadije

Izložba "Srpsko slikarstvo 19. veka" u Narodnom muzeju Šumadije

Autor: InfoKG
09:00 | Nedelja, 24 12 2023

U Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije u Kragujevcu u toku je izložba "Srpsko slikarstvo 19. veka iz Zbirke Odeljenja za istoriju umetnosti – rezultati 1. i 2. faze konzervacije i restauracije finansirani na konkursima Ministarstva kulture Republike Srbije", a postavka će biti izložena do kraja januara 2024. godine.

Odeljenje za istoriju umetnosti projektom pod nazivom „Konzervacija i restauracija – Zbirka Slikarstvo 19.veka u Srbiji (portreti) i Zbirka evropskih majstora“ već tri godine učestvuje na konkursu Ministarstva kulture, koji se odnosi na Muzejsko nasleđe i dobijenim sredstvima smo do sada uspeli da konzerviramo i restauriramo 21 sliku, na čemu izražavamo posebnu zahvalnost Studiju za konzervaciju i restauraciju umetničkih dela „Protinica“ iz Čačka i vlasnici i glavnoj konzervatorki Bojani Dabić, navode iz Muzeja.

U toku je konkurs za treću, završnu fazu, koja obuhvata najvećim delom Zbirku evropskih majstora. 

Izloženo je 14 slika – portreta, autora srpskih umetnika 19. veka, kao što su Živko Jugović, Uroš Knežević, Uroš Predić, Pavle Čortanović, Arsenije Petrović, Stevan Todorović, kao i 6 slika evropskih majstora 19. veka.  

Namera i ideja ovog obimnog i skupog projekta, finansiranog od strane Ministarstva kulture Republike Srbije, jeste da obe Zbirke u celini, a čine ih 33 iz jedne i 28 slika iz druge zbirke, nakon kompletne konzervacije i restauracije, budu izložene u formi Stalne postavke.