KulturaFoto: printscreen

Kragujevčani osvojili TRI NAGRADE na Reviji filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije

Autor: Jovana Mladenović
12:00 | Utorak, 30 06 2020

Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije, 49. po redu, održana je po prvi put online zbog epidemije Korona virusa i pod sloganom prve revije iz davne 1961. godine: „Bolje da se deca igraju filmom nego film decom“. Nagrade su stigle i u Kragujevac, i to tri.

U stručnom žiriju bili su pisci Gradimir Stojković i Zoran Stefanović, reditelj Strahinja Savić i Snežana Trstenjak, reditelj i animator i dr Marko Stojanović, etnolog. Oni su proglasili nagrađene mlade filmske autore od 7 do 19 godina. 

U kategoriji mladih od 15 do 19 godina treću nagradu poneo je film "Malo kasnimo" Kragujevčanke Jovane Milovanović. 

U istoj kategoriji za najbolji zvuk nagrađena je naša sugrađanka za film "Leti, Fiki, leti".

"Titula" najuspešnijeg mentora u ovoj kategoriji pripala je Nenadu Nešoviću, FRKA Filmska radionica Kragujevac.

Kako Revija nije komercijalnog karaktera i organizuje se u cilju predstavljanja, popularisanja, afirmisanja i unapređenja filmskog stvaralaštva najmlađih filmskih stvaralaca, sve filmove publika je imala prilike da pogleda besplatno putem sajta filmskarevija.com sva četiri festivalska dana, a filmovi će biti dostupni još danas za gledanje putem sajta. 

Organizator Revije je Centar amaterskog filma.

O festivalu

Prva Revija održana je 1961. godine kao Revija filmova pionira Jugoslavije pod geslom "Bolje da se deca igraju filmom nego film decom". Revija filmskog stvaralaštva dece i omladine Srbije je njen pravni naslednik. Poslednjih 18 godina Revija je održavana u Beogradu, u Muzeju jugoslovenske kinoteke. 

Tradicionalno, Reviju pomažu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Filmski centar Srbije i Jugoslovenska kinoteka, a ove godine generalni pokrovitelji Revije su Fondacija za mir i rešavanje kriza i asocijacija Civis.

Centar amaterskog filma Srbije osnovan je na neodređeno vreme kao dobrovoljno, nestranačko, nevladino, nedobitno udruženje građana radi ostvarivanja zajedničkih ciljeva u oblasti kulture, medija i obrazovanja kroz razvoj i predstavljanje amaterskog, neprofesionalnog, alternativnog filma. Centar je pravni naslednik Centra organizacije amaterskog filma Jugoslavije sa sedištem u Beogradu, Trg republike br 3. Predsednik Centra amaterskog filma Srbije je Vladimir Anđelković.

O pokroviteljima: 

Boris Vukobrat je već više decenija jedan od najuspešnijih Srba u dijaspori. U svojstvu osnivača i Predsednika dokazao se kao humanista i filantrop kroz aktivnosti Fondacije za mir i rešavanja kriza sa sedištem u Švajcarskoj i kroz rad u CIVIS - Asocijaciji nevladinih organizacija Jugoistočne Evrope sa sedištem u Beogradu. Kroz svoj rad na pomirenju i rešavanju kriza na prostoru Balkana, ali i na ekonomskom povezivanju Francuske i Rusije i drugih zemalja Boris Vukobrat odlikovan je sa dve Legije časti i nominovan nekoliko puta za Nobelovu nagradu za mir.