Kultura

Kvalitetan "JoakimInterFest" i bez podrške Ministarstva kulture (Program)

Autor: Jovana Mladenović
17:00 | Utorak, 27 09 2016

Tradicionalni "JoakimInterFest", 11. po redu, održava se od 7. do 15. oktobra u Knjaževsko srpskom teatru, koji je uspeo da sačuva festival uprkos tome što je izostala podrška Ministarstva kulture. Pred publikom će se naći 9 predstava u kojima će zaigrati velička imena srpskog glumišta, a u delu pratećeg programa s Kragujevčanima će se družiti glumica Ljiljana Stjepanović.

U takmičarskom delu festivala, po izboru selektora Željka Jovanovića, pozorišnog kritičara iz Beograda, koji je i prošle godine bio zadužen za odabir, će se naći 8 predstava, a jedna će biti odigrana u čast nagrađenih. Na sceni Joakim Vujić zaigraće ansambli pozorišta iz Republike Srpske, Hrvatske, Poljske, Bosne i Hercegovine, Rumunije i Srbije. Naslov ovogodišnje selekcije je "Sreća prati hrabre", a selektor kaže da je bio u strahu da li će imati dovoljno materijala za kvalitetan odabir s obzirom na to da je godinu dana, od festivala do festivala, neprimetan period. U međuvremenu ipak, pojavile su se kvalitetne predstave, pa mu se, kaže, posrećilo da za Kragujevac napravi pristojnu selekciju koja odražava stanje duha vremena u kome živimo.

Posebna karakteristika ovogodišnjeg festivala jesu mladi autori koji dominiraju selekcijom, naročito pisci i reditelji, a na sceni će se, pored velikih imena poput Voje Brajovića i Sergeja Trifunovića, naći i mladi glumci. Publika će biti u prilici da pogleda i komad koji je režirala Mirjana Karanović, a od miljenika publike u Kragujevac stiže i Ljiljana Stjepanović, kojoj će, u okviru pratećeg programa, biti posvećeno ovogodišnje "Veče u čast glumca", a odigraće i predstavu "Lepotica Linejna" kruševačkog pozorišta.

Ministarstvo kulture donelo je ove godine čudnu odluku da podrži samo dva festivala u celoj zemlji, pa su mnoga pozorišta kao organizatori ovih kvalitetnih manifestacija prepušteni sami sebi u sklapanju finansijske konstrukcije za iste. Knjaževsko srpski teatar dobio je podršku Skupštine grada, a uprkos svim poteškoćama, sudeći po repertoaru, nema pada u kvalitetu sadržaja.

Program:

7. oktobar
Mate Matišić "Sinovi umiru prvi", režija Marko Misirača, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka
8. oktobar
Vilijam Šekspir "San letnje noći", režija Pjer Valter Polic, Knjaževsko srpski teatar, Kragujevac
9. oktobar
Miroslav Krleža "U agoniji", autorski projekat Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, PUK - Putujuće kazalište i Scena Ribnjak, Zagreb
10. oktobar
"Voz", rađeno po delu Kormaka Makartija, režija Vojislav Brajović, Zvezdara Teatar, Beograd
11. oktobar
"Kafa i cigarete, pozdrav iz Beograda", autorski projekat Mie Knežević, Atelje 212 Beograd
12. oktobar
Stojan Srdić "Moje dete", režija Ana Đorđević, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd
13. oktobar
Jaroslav Pulinovic "Nataša", režija M. Siuda, Poljski teatar Bjalsko, Bjala
14. oktobar
Tanja Šljivar "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", režija Mirjana Karanović, Bosansko narodno pozorište Zenica
15. oktobar
Edit Pjaf, "U vrtlogu sreće", Teatar Al. Davila Pitešti (predstava u čast nagrađenih)
(sve predstave igraju se na sceni Joakim Vujić od 20 časova)

Prateći program:

Izložba pozorišnih plakata, Galerija "Joakim Vujić"
-Promocija knjige "Teatar i društveno biće"
-Radionica Pjera Valtera Polica "Teatar pokreta"
(satnica će naknadno biti objavljena)
13. oktobar
-Mala scena KST, 17 časova: "Veče u čast glumca" sa Ljiljanom Stjepanović
-Pozorište za decu, 20 časova: "Lepotica Linejna"