KulturaFoto: Privatna arhiva

Makedonski pisac Venko Andonovski iz Kragujevca dobitnik TOLSTOJEVE nagrade za književnost u Moskvi

Autor: InfoKG
12:00 | Četvrtak, 05 10 2023

Makedonski pisac Venko Andonovski, koji živi u Kragujevcu, dobitnik je Međunarodne Tolstojeve nagrade za književnost “Jasna Poljana” za 2023. godinu, za roman “Pupak svetlosti”, u prevodu Olge Pankine na ruskom jeziku. To je saopšteno na svečanoj ceremoniji dodele nagrade u Baljšoj teatru u Moskvi. 

Jednoglasnu odluku je saopštilo žiri eminentnih ruskih pisaca u sastavu: Vladimir Ilič Tolstoj (praunuk Lava N. Tolstoja), Aleksej Varlamov, Evgenij Vodolaskin, VladislavOtrašenko i Pavel Basinski.

Od 30 nominacija iz 16 zemalja i 5 kontinenata u kategoriji “inostrana književnost”, žiri je za uži izbor odabrao osam knjiga: “Palata snova” Ismail Kadarea (Albanija), “Unuka” Bernharda Šlinka (Nemačka, poznat po romanu i po filmu “Čitač”), “Zimski vojnik” Danijela Mejsona (SAD, poznat po romanu “Pijano štimer”), “Pištaljke” Fernanda Aramburua (Španija), “Čahura” Džang Juerana (Kina), “Zvuk stvari koje padaju” Huana Gabrijel Vaskeza (Kolumbija), “Obećanje” Dejmonda Galguta (Južna Afrika) i “Pupak svetlosti” Venka Andonovskog (Makedonija). 

Ovom nagradom se ime makedonskog pisca priključuje listi dosadašnjih dobitnika: Džulijan Barnz(Velika Britanija), Ju Hua (Kina), Rut Ozeki (Kanada-SAD), Orhan Pamuk (Turska), Mario Vargas Ljosa (Peru), Patriša Danker(Velika Britanija), Hernan Rivera Letelier (Čile) i Amos Oz (Izrael). 

Međunarodna Tolstojeva nagrada za književnost, koja se dodeljuje za najbolji inostrani roman preveden na ruskom, osnovana je 2015. godine, a dodeljuju je Muzej “Jasnaja Poljana” i “Samsung Elektroniks”.

Najčitaniji makedonski pisac (u zadnjih 20 godina) već nekoliko godina živi u Kragujevcu, a radi na Filološkom fakultetu u Skoplju, kao redovni profesor književnosti. Dopisni je član Makedonske akademije nauka i umetnosti. Roman “Pupak svetlosti” je izašao prošle godine na makedonskom, ali još nije preveden u Srbiji. Pre nekoliko godina “Laguna” je objavila njegov drugi roman (iz 2001. godine), sa sličnim naslovom: “Pupak sveta”. “Pupak svetlosti” je, kako kaže autor, palimpsest, dopisivanje i finale “Pupka sveta”, posle više od 20 godina.