Kultura

"Miris života unazad" najbolja predstava 6. "Kulise"

Autor: Jovana Mladenović
14:00 | Ponedeljak, 22 03 2021

Prema odlukama stručnog i žirija učesnika, prva nagrada za najbolju predstavu u celini na 6. "Kulisi" pripala je predstavi "Miris života unazad" Akademskog pozorište SKC Niš. 

Festival amaterskih pozorišta „Kulisa“, šesti po redu, održan je od 18. do 21. marta, u organizaciji SKC Kragujevac, a predstave su, zbog epidemije COVID-a 19, emitovane online. Pod sloganom „Zagrli me“, prikazano je šest predstava. 

Nagrade stručnog žirija

Stručni žiri zasedao je u sastavu: Dragana Dabović – pozorišna, filmska i televizijska glumica; Marko Marković – pozorišni glumac i  Stefan Pavlović – umetnički rukovodilac Krik teatra. 

Prema odluci stručnog žirija, prva nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi "Miris života unazad", Akademskog pozorište SKC Niš. Filmska preciznost i snažan emotivni utisak. Empatija kroz emociju i utisak koji ostaje u publici, rezultat su odlične igre i vrlo pametnih dramaturških rešenja. Sve ovo ovu predstavu čini ozbiljnim teatarskim činom, navodi se u obrazoženju.

Druga nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi "Policajci" Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej. Ozbiljan pristup i vešto rediteljsko vođenje izdvajaju odličnu kolektivnu igru, majstorstvo u pokretu i partnerskoj igri. Timski duh dokazuje kolektivni čin jednog ozbiljnog mladog ansambla, obrazlaže stručni žiri.

Obrazloženje uz odluku o izostanku Treće nagrade: Žiri smatra da su se prvonagrađene predstave izdvojile i ozbiljno skrenule pažnju na sebe svojim kvalitetom i velikim umećem, te da u tom smislu, određivanje nijansi koja je treća predstava, ne bi bilo pravično i fer, a ni logično, jer su lestvice koje su laureati postavili zaista visoko.

Nagradu za najbolju režiju poneo je Igor Pavlović za predstavu "Policajci". Majstorsko viđenje i vođenje ansambla kroz vrlo hrabar koncept, prepoznatljiv i snažan, moderan i snažne poruke, navodi stručni žiri.

Nagradu za najbolju ulogu dobila je Jovana Đorđević, za ulogu Madam Roze u predstavi "Miris života unazad". U obrazloženju stručnog žirija navodi se sledeće: Emocija bez dokazivanja, sve vreme sjajnim, gotovo filmskim momentima, izdvaja rolu koja ostavlja snažan i bolan utisak.

Nagrada za najbolju ulogu pripala je i Nemanji Nikolovskom, za ulogu Moma u predstavi "Miris života unazad": Trpeći sve vreme i vešto trčeći kroz situacije, partnerski, emotivno, sve vreme izazivajući empatiju koja poslednjom scenom, slobodno možemo reći filmski jednostavno, a jako izdvaja ozbiljnu rolu.

Specijalnom nagradom za glumu nagrađena je Ana Karapandžić Vuković, za ulogu doktorke Rens u predstavi "Šta je sobar video" Gradskog pozorišta KC Smederevska Palanka. Izdvaja se doslednom igrom, birajući sredstva koja u tom žanru vrlo precizno i jasno dovode do jednostavnosti i snažnog dojma publici, obrazlaže žiri.

Specijalna nagrada za scenski pokret dodeljena je za ansambl predstave "Policajci": Kolektivna igra, zajednički doprinos i izuzetna uigranost ansambla čine da se ova predstava izdvoji kao konceptualno najbolja.

Radmila Mihajlović i Ljiljana Marinović dobitnice su Specijalne nagrade za kostim u predstavi "Šta je sobar video, uz sledeće obrazloženje stručnog žirija: Mnogostruko iznijansiran, kao da glumci hodaju dekadentnom modnom pistom. Kostim ove predstave čini skoro pa njen identitet i boje ovog kostima se pamte.

Nagrade Žirija učesnika

Žiri učesnika zasedao je u sastavu: Gordana Adamov, Radivoje Đurđević, Mladen Jurišić, Petar Ščepihin, Đorđe Nakić i Branislav Aleksić.

Nagrada za najbolju predstavu u celini pripala je predstavi "Miris života unazad".

Nagrada za glumačku bravuru „Mileva Žikić” otišla je u ruke Jovane Đorđević, za ulogu Madam Roze u predstavi "Miris života unazad".

Nagrada za glumačku bravuru „Dragomir Bojanić Gidra” dodeljena je Đorđu Nakiću, za ulogu Sera u predstavi "Garderober" Teatra 5 iz Beograda.