Kultura

Najavljen program Gospojinskih svečanosti

Autor: Jovana Mladenović
16:34 | Ponedeljak, 15 08 2016

Pod sloganom “Drugi je prvi“ u Kragujevcu se i ove godine održavaju Gospojinske svečanosti od 28. avgusta do 21. septembra, sedme po redu, koje organizuje Saborna crkva u saradnji sa Školskom upravom, institucijama kulture, a pod pokroviteljstvom grada Kragujevca.

Bratstvo Sabornog hrama po blagoslovu episkopa šumadijskog gospodina Jovana organizuje Gospojinske svečanosti, sada već tradicionalnu duhovnu manifestaciju. I ove godine određena jedna tema, odnosno vrlinu, pozitivna vrednost koju baštini pravoslavna kultura, a to je pitanje drugoga ili drugosti. Iz pojma drugosti je izveden i slogan ovogodišnjeg programa koji glasi “Drugi je prvi“, kojim se ukazuje da je sam Bog iz prevelike ljubavi i slobode stvorio svet i čoveka kao drugog i u čoveku samom posadio lik svoj, kaže Zoran Vrbaški, sveštenik Sabornog hrama u Kragujevcu.

U saradnji sa Školskom upravom tradicionalno, biće organizovani časovi duhovnosti za učenike kragujevačkih škola kao i nagradni konkurs koji će omogućiti učenicima koji budu autori najboljih radova da posete našu najveću svetinju, manastir Hilandar.

Marko Terzić, kustos Narodnog muzeja, najavio je dve izložbe, od kojih je jedna posvećena “Svetoj Jeleni Anžujskoj“ iz zbirke Narodnog muzeja iz Kraljeva, koja će biti otvorena 1. septembra u kragujevačkom Narodnom muzeju, dok druga izložba dolazi iz Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine, koja će biti otvorena 15. septembra.

Koncert koji će Liceum održati u Sabornoj crkvi biće neka vrsta premijere, a reč je o izvođenju dela velikog britanskog kompozitora Džona Tavenera. On je svojom voljom primio pravoslavlje koje je mnogo uticalo na njegovo stvaralaštvo u domenu klasične i duhovne muzike koju je komponovao.

Program će obogatiti i gostovanje Aleksandra Gajšeka autora popularne emisije „“Agape“ na Studiju B, koji će organizovati okrugli sto sa veoma zanimljivim gostima na temu “Drugi je prvi – pojam drugosti i drugog u pravoslavnoj teologiji i kulturi“, 16. septembra u Sali Saborne crkve.

Monodramu po tekstu vladike Nikolaja “Reči o svečoveku“ izvešće glumac Nebojša Dugalić u Knjaževsko-srpskom teatru, 18. septembra.