KulturaFoto: Branko Brandajs

"Odumiranje": Prva repriza najnovije predstave KST-a

Autor: Jovana Mladenović
13:00 | Petak, 29 03 2024

Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra premijerno je sinoć odigrao predstavu "Odumiranje", rađenu po tekstu Dušana Spasojevića, u adaptaciji i režiji Egona Savina. U prvom repriznom izvođenju publika će moći da uživa sutra od 20 časova u kragujevačkom pozorištu.  

Ovo je prva režija našeg eminentnog pozorišnog reditelja u Knjaževsko-srpskom teatru.

Drama "Odumiranje" je prvi put postavljena na scenu 2007. godine u Ateljeu 212, a nekoliko godina kasnije doživela je i svoju filmsku ekranizaciju. I filmska i pozorišna verzija ovog komada nagrađivane su na brojnim festvalima u zemlji i inostranstvu.

Posle sedamnaest godina, dramu koja je stekla kultni status, iznova postavlja na scenu Egon Savin, ovog puta na daskama najstarijeg pozorišta u Srbiji.

U predstavi igraju Marina Perić Stojanović, Aleksandar Petković, Miodrag Pejković, Jasmina Dimitrijević i Nadežda Jakovljević.

Reditelj Savin potpisuje i izbor muzike, scenografiju Vesna Popović, kostim Jelena Stokuća, a dizajn svetla Radomir Stamenković.

Reprizna izvođenja nove predstave, pored sutrašnjeg, su zakazana i za 4., 6. i 20. april od 20 časova na sceni „Joakim Vujić“.

Reč pisca

„U našoj pozorišnoj javnosti "Odumiranje" je prepoznato najviše kao drama o raspadu srpskog sela ili kao drama o propadanju porodica unutar jedne ruralne sredine, ali i kao drama o odlasku i napuštanju vekovnih ognjišta. Danas, dvadesetak godina kasnije, osmelio bih se da kažem da "Odumiranje" dodiruje i jedan malo dublji kontekst, govoreći nam o nestajanju onih najvažnijih ljudskih vrednosti zbog kojih jedno društvo i jedna zajednica temeljno propadaju. To je drama o krivici i o iskupljenju, o ljudima surovih sudbina koji svoje rane nose bez roptanja, o onom najdubljem u biću čovekovom koje se otima bolu i stidi sopstvene tragedije, pa na kraju, zašto da ne, i drama o duši čovekovoj koja na sudištu večnosti stoji sasvim sama ne bojeći se mraka koji je okružuje. Ubojita, jezgrovita, pisana krajnje redukovano, drama uznemiruje ali i nadahnjuje, ne izričući presudu već tražeći empatiju i razumevanje za svet ljudi o kojima govori. I tu je njenoj moći i nemoći kraj.

Posebno mi je drago što ovaj komad na scenu iznova postavlja Egon Savin, reditelj kroz kojeg je "Odumiranje" dobilo ne samo svoj scenski život već svoj najdublji i najpuniji izraz. Nakon Ateljea 212 i Crnogorskog narodnog pozorišta, "Odumiranje" će se naći pod svodom Knjaževsko-srpskog teatra. S radošću i uzbuđenjem iščekujem premijeru u srcu Šumadije, u pozorištu Joakima Vujića, odakle je pozorišni život u Srba i počeo i, evo, uspešno traje do današnjeg dana.“

Reč reditelja

„Naše selo je uparloženo, osiromašeno, zatrovano dnevnom politikom, lošim ukusom, predrasudama, pesticidima, lošim školstvom, nikakvom higijenom, alkoholizmom i često neprijateljskim komšijskim odnosima. U našim seoskim kafanama se izvodi i sluša najgora muzika na svetu!“