KulturaFoto: kragujevac.ls.gov.rs

Izložbom “Kako pamtimo vladare” otvoreni Dani kneza Mihaila u Kragujevcu

Autor: InfoKG
13:30 | Sreda, 06 09 2023

Izložba “Kako pamtimo vladare – predstave Obrenovića” iz kabineta grafike Narodnog muzeja Srbije kojom su počeli ''Dani kneza Mihaila'' u okviru programa obeležavanja jubileja, 200 godina od rođenja kneza Mihaila Obrenovića, otvorena je u Umetničkoj galeriji Narodnog muzeja Šumadije. 

Izložba „Kako pamtimo vladare - predstave Obrenovića'' iz kabineta grafike Narodnog muzeja Srbije autora Jasmine Cukić i koordinatora i kustosa izložbe Milice Cicmil, predstavljeno je 25 radova iz Zbirke crteža i grafika srpskih autora 18. i 19. veka, Anastasa Jovanovića, Stevana Todorovića, Đorđa Krstića ali i stranih umetnika među kojima su Karol Pop de Satmari i Vincenc Kacler koji su bili vezani za srpsku kulturnu sredinu XIX veka pružajući svoja umetnička svedočanstva o dinastiji Obrenovića.

Muzeji su mesta u kojima se kolektivno pamćenje neguje posredstvom materijalnih svedočanstava, a izložbom Narodnog muzeja Srbije ukazujemo na način na koji to pamćenje oblikovano posredstvom umetnosti. Izložba iz zbirke Narodnog muzeja Srbije, pruža uvid u značaj dinastije Obrenović i trojice knezova u kontekstu društvenih, kulturnih, ideoloških okvira epohe, ali i kroz prikaze istorijskih događaja ukazuju na oblikovanje legitimiteta i kulta dinastije. Izloženi radovi nesumnjivo markiraju neke od krucijalnih istorijskih događaja i svedoče o prožimanju dinastičke i nacionalne prošlosti uskladištene u javno kolektivno pamćenje našeg naciona”, rekla je direktorka Narodnog muzeja Srbije, Bojana Borić Brešković.

Kada govorimo o dinastiji Obrenović, podsetio je Miloš Gajić, predstavnik Ministarstva kulture, ne govorimo samo o i menima i periodu vladavine, govorimo o prvoj prestonici moderne Srbije, prvoj zbirci, prvom srpskom stalnom pozorištu.

Izložba je početna tačka, uvod u Dane kneza Mihaila u okviru velikog jubileja 200 godina od njegovog rođenja koji grad Kragujevac u srcu Šumadije, obeležava.

Organizator je koncept osmislio u skladu sa značajem lika i dela najelkoventnijeg vladara ondašnje Evrope i najobrazovanijeg kneza 19. veka, imajući u vidu činjenicu da je knez Mihailo jedini srpski vladar rođen u Kragujevcu i da potiče iz dinastije Obrenović koja je dala veliki doprinos nastanku moderne srpske države”, kazao je član Gradskog veća za kulturu, Miljan Bjeletić i čestitao na angažovanju i predanom radu tokom čitave jubilarne godine.

U okviru programa, 7. septembra u Malom likovnom salonu u realizaciji Narodnog muzeja Šumadije održaće se edukativno –umetnička radionica, a  8. septembra u dvorištu Narodnog muzeja, umetnički performans - oslikavanje murala sa likom kneza Mihaila. Promocija monografije “Knez Mihailo Obrenović kroz umetnost i arhiv” autora Predraga Ilića, istoričara i Sanje Živković, direktorke Istorijskog arhiva Šumadije, zakazana je za 14. septembar.

U Rektoratu Univerziteta u Kragujevcu, 15. septembra održaće se naučni skup “Knez Mihailo, vreme, život, delo” u organizaciji Odeljenja istorijskih nauka SANU i centra SANU u Kragujevcu. Istog dana od 14 sati u Konaku kneza Mihaila održaće se promocija filatelističkog izdanja JP Pošta Srbije “Vladari Srbije” u saradnji sa Narodnim muzejom Šumadije, a premijera filma “Što se bore misli moje”, reditelja Milorada Milinkovića u Zastavinoj bašti od 20 sati.

Jubilej se obeležava 16. septembra u dvorištu Narodnog muzeja od 19 sati igrokazom “Zapis Mihaila Knjaza” uz učešće Knjaževsko-srpskog teatra, CZNTK Abrašević i Muzičkog centra. U Konaku kneza Mihaila u 20 sati tog dana biće otvorena nova stalna multimedijalna postavka “Knez Mihailo. Rođen u Kragujevcu” u organizaciji Narodnog muzeja Šumadije i Istorijskog arhiva Šumadije. Nakon zvaničnog otvaranja izložbe, na Đačkom trgu od 21 sat u organizaciji Doma omladine održaće se koncert “Naš dom”.

Svi programi u okviru manifestaciji ''Dani kneza Mihaila'' besplatni su za posetioce.