Kultura

Otvoren Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra"

Autor: InfoKG
13:30 | Utorak, 18 05 2021

Međunarodni lutkarski festival "Zlatna iskra", 23. po redu, otvoren je sinoć predstavom “Potraga za plavim zecom“ Pozorišta mladih iz Novog Sada u Pozorištu za decu Kragujevac. 

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Kragujevca na festivalu nastupaju pozorišta iz Rusije, Španije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Ova pozorišna smotra traje do 20. maja, a program možete pogledati ispod teksta.

- Festival "Zlatna iskra" obogaćuje pozorišni život grada Kragujevca i Srbije svestranim kvalitetnim lutkarskim produkcijama. Raditi za decu znači imati ogromnu odgovornost u svojim rukama i zato mi pažljivo biramo program. Znamo i da je naša publika navikla na bogat prateći program koji oživljava ulice grada Kragujevca, a možda i veći broj predstava ili dana koliko traje festival, ali smo radili u skladu sa specifičnom situacijom. U pripremi programa vodile su nas dve stvari - neodustajanje i kvalitet predstava, istakla je direktorka Pozorišta za decu, Jelena Stojanović Patrnogić.

Inače, Pozorište za decu Kragujevac sa predstavom "Goli kralj" učestvovalo je na dečijem pozorišnom Festivalu “Mali Joakim“ održanom prošle nedelje u Gračanici. Osvojilo je dve nagrade - "Mali Joakim" za adaptaciju teksta "Goli kralj" pripao je rediteljki predstave Biserki Kolevskoj i glumcu Petru Lukiću za uloge kralja i gostioničara u predstavi. Nagrade je na svečanoj ceremoniji otvaranja festivala uručila predsednica žirija Jelena Janjatović.