KulturaFoto: Printscreen - RTK

Predstava “Pinokio” iz Slovenije najbolja na 23. Međunarodnom lutkarskom festivalu “Zlatna iskra”

Autor: InfoKG
14:00 | Petak, 21 05 2021

Predstava “Pinokio” Lutkovnog gledališča iz Slovenije osvojila je gran pri na 23. Međunarodnom lutkarskom festivalu “Zlatna iskra”.  

Publika je tokom četiri dana Međunarodnog lutkarskog festivala “Zlatna iskra” mogla da pogleda predstave pozorišta iz Rusije, Španije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije.  

Na završnoj svečanosti održanoj sinoć u Pozorištu za decu dodeljeno je ukupno 13 nagrada, a odluku o najboljima doneo je žiri u sastavu Dragana Miloševska Popova, Ana Kolbianova i Davor Dragojević.  

Nagrade za glumačko ostvarenje dododeljene su Ansamblu predstave, “Potraga za plavim zecom” iz Novog Sada, Petri Šarac za predstavu “Oh la la” Kazališta lutaka iz Hrvatske, Bezeljaku Mihi za predstavu “Pinokio” iz Slovenija, Alisi Oleinik za predstavu “Gerdina soba” iz Rusije. 

Specijalna nagrada za orginalnu priču dodeljena je Selmi Parisi za predstavu “Dečak koji je sanjao more” iz Bosne i Hercegovine.

Specijalna nagrada za izuzetan glumačko scenski izraz pripala je Hose Antonio Pučadesu za predstavu “Nimio” iz Šapnije. 

Specijalna nagrada dodeljena je i Kazalištu  lutaka iz Hrvatske za inovativnost u lutkarskom izrazu za predstavu “Oh la la”. 

Nagrada za kreaciju lutaka dodeljena je Nataliji Gočevoj za predstavu “Pinokio” iz Bugarske.  

Nagrada za originalnu muziku dodeljena je Juriju Leikinu za predstavu “Gerdina soba” iz Rusije.

Nagrada za scenografiju dodeljena je Kiri Kamalidinovoj za predstavu “Gerdina soba” iz Rusije. 

Nagrada za dramaturgiju dodeljena je autorskom timu , Irini Subakov, Mariji Radovanov, Slobodanu Ninkoviću, Saši Latinoviću i Emiliji Mrdaković, za predstavu “Potraga za plavim zecom” iz Novog Sada. 

Nagrada za režiju dodeljena je Lani Tuminoj za predstavu “Gerdina soba” iz Rusije.

Gran pri 23. Međunarnog lutkarskog festivala “Zlatna Iskra” osvojila je predstava “Pinokio” Lutkovnog gledališča iz Slovenije. 

Ovogodišnja „Zlatna iskra“ je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i lokalne samouprave.