KulturaFoto: kragujevac.rs

Otvoreno Međunarodno bijenale umetnosti “ARTiJA”

Autor: InfoKG
16:00 | Ponedeljak, 02 07 2018

U Kragujevcu je otvoreno prvo Međunarodno bijenale umetnosti, pod nazivom “ARTiJA”. Centralna izložba je otvorena u Galeriji “Mostovi Balkana”, a tom prilikom su dodeljene nagrade autorima najbolјih ostvarenja. Izložbe prvog Međunarodnog bijenala umetnosti “ARTiJA“ lјubitelјi umetnosti mogu videti u galerijama Mostovi Balkana, Narodnog muzeja i Studentskog kulturnog centra do 30. jula.  

Cilј manifestacije koja će se održavati svake druge godine je da Kragujevac dobije prepoznatlјivu međunarodnu likovnu manifestaciju o kojoj je ideja postojala više od decenije. Izložba prvog Međunarodnog bijenala ima simboličan naziv “ARTiJA“ i izloženi su radovi na papiru i od papira. Više stotina umetnika iz Evrope i sveta, različitih generacija i estetskih pristupa okupila je kreativnost, eksperimentalnost i papir kao ideja, inspiracija, materijal, podloga”, izjavio je kustos galerije i koordinator ove manifestacije, Nenad Ristović. 

Žiri u sastavu Dimitrije Pecić, doktor umetnosti, dekan i redovni profesor na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, Dočka Kisova, doktor istorije umetnosti, muzejski savetnik Nacionalne galerije savremene umetnosti u Sofiji, Žarko Vučković, magistar slikarstva, redovni profesor na Fakultetu umetnosti u Zvečanu, Sergej Alduškin, akademski slikar i osnivač Muzeja Marozkino u Rusiji i Zdravko Vučinić, istoričar umetnosti i likovni kritičar, predsednik žirija, pregledao je više od 300 radova i odabrao 112 autora i 120 radova. Uručene su tri nagrade za najbolјe radove i tri specijalne nagrade žirija. Nagrade je uručio Zdravko Vučinić, predsednik žirija.

Prva nagrada pripala je Tomislavu Todoroviću iz Beograda za skulpturu od recikliranog papira. Sanja Crnjanski iz Beograda dobitnica je druge nagrade i Božik Marta iz Polјske je dobila treću nagradu. Mirjana Savova iz Sofije, Gordon Piken iz Velike Britanije i Nevena Vićentić iz Niša dobitnici su specijalne nagrade žirija.

Međunarodno bijenale umetnosti “ARTiJA” organizuje Spomen parka “Kragujevački oktobar“ u saradnji sa Narodnim muzejom i Studentskim kulturnim centrom, a pod pokrovitelјstvom grada Kragujevca.