KulturaFoto: Pexels - Ilustracija

Počinje 24. Internacionalni JazzFest Kragujevac (PROGRAM)

Autor: InfoKG
13:00 | Sreda, 01 11 2023

Internacionalni JazzFest Kragujevac, u svom 24. izdanju, biće održan od 2. do 4. novembra u holu  Druge kragujevačke gimnazije. Tokom tri dana u našem gradu će nastupati muzičari iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije i Srbije. Pred kragujevačku publiku će izaći neki od najtraženijih muzičara u regionu: Marko Louis, Emilie Groz – Millycent, Vasil Hadžimanov Bend, Božo Vrećo. 

Festival će publici predstaviti razne stilove džez muzike, od klasičnog do fusion, eksperimentalnog, crossovera, etno džeza.

Kao deo pratećeg programa pripremljena je izložba plakata sa prethodnih festivala – 15 godina IJFK & Mané.

Internacionalni džez festival u Kragujevcu organizuje „Art Kvart“ uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Grada Kragujevca, Sokoj-a i Austrijskog kulturnog foruma Beograd.

GLAVNI PROGRAM

2. do 4. novembra 
Hol Druge kragujevačke gimnazije

2. novembar

20:00  Marko Louis, Srbija

Marko Stojanović Louis publici donosi prepoznatljivi muzički stil koji opisuje kao „Balkan soul“. Za svoju muziku kaže da je miks soul muzike i hip hop ritmova, kao i uticaja iz afro kulture, a takođe i ukrasa sa Balkana, Bugarske, Indije i Irana. Rođen u muzičkoj porodici, školovani perkusionista, objavio više studijskih albuma i mnogo dueta sa muzičarima različitih senzibiliteta. Nastupa sa svojim bendom a poznat je po sjajnoj atmosferi na koncertima – “u muzici ne može biti granica” ističe, i živi ovo uverenje kroz svoje nastupe i muziku.

3. novembar

20:00  Vasil Hadžimanov Bend, Srbija

VHB u proteklih 20 godina sa velikim uspehom svira svoju muziku na koncertima i muzičkim festivalima širom sveta. Vasilova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, rock, progressive, world music…) je u potpunosti autentična i predstavlja jedinstven pristup džez muzici.  Fuzija različitih muzičkih stilova i ritmova sa izuzetnim originalnim autorskim pečatom. Vasil Hadžimanov Bend čine: Vasil Hadžimanov – klavir, Miroslav Tovirac – bas gitara, Rastko Obradović – saksofon, Ratko Dautovski – perkusije, Viktor Filipovski – bubnjevi.

21:00  Millycent - Milly (Emilie) Groz, Austrija

Pijanistkinja i ritmičarka koja nam dolazi iz Beča. Njeni muzički projekti se kreću od slobodne improvizacije preko freejazza do performansa. "Millycent" je solo projekat koji kombinuje delove starih disko hitova sa novim tekstovima, preuređenim ritmovima i neočekivanim harmonijama. Iskustvo razigranosti i  doživljaj kombinovanja slobodne improvizacije, džeza i disko popa, mačo lirike 60-ih i feminističkih stavova, hip hopa, svinga i čudnih zvukova čini koncerte Millicent-a radosnim iskustvom za sve vrste publike.

4. novembar

20:00  Božo Vrećo, BiH

Lirski tenor sa ogromnim vokalnim rasponom izaziva svojim neobičnim kastrato glasom i vizualnim identitetom oluje entuzijazma i inspiracije kod publike. Izvrsni izvođač, autor i kompozitor sevdalinke, Božo Vrećo je nesvakidašnja pojava na ex-Ju prostorima. Kombinacija tradicionalnog sevdaha sa elementima džeza, soula i bluza,kao i originalni nastupi koje nam Božo Vrećo sa puno energije predstavlja, čine ga jednim od najinteresantnijih kantautora ne samo regionalne, već i svetske scene.

PRATEĆI PROGRAM

5. do 11. novembra
Big Fashion centar Kragujevac

Izložba plakata: 15 GODINA IJFK & MANÉ

Kao deo pratećeg programa pripremili smo izložbu plakata sa prethodnih festivala. Autor plakata koji će biti izloženi je Darko Manić, umetnik i grafički dizajner koji je zadužen za vizuelni identitet džez festivala poslednjih 15 godina. Želimo da napravimo retrospektivu dizajnerskih rešenja i odlične saradnje koju imamo sa dizajnerom koji je svojim doprinosom dao poseban pečat festivalu.